2023. szeptember 29., péntek

FELMÉRÉS: A MAGYAROK MAJDNEM FELE NYOMOROG VAGY A NYOMOR SZÉLÉN ÁLL

HVG
Szerző: HVG.HU
2023.09.27.


Egy reprezentatív felmérés szerint a magyarok 19 százalékának már a legalapvetőbb szükségletek finanszírozása is gondot jelent, 28 százalék csak azt veszi meg, amit muszáj.


A magyarok mindössze 8 százaléka érzi úgy, hogy javulásnak indultak az anyagi körülményei az utóbbi időben – derül ki a MediaMarkt az Opinio Institute közreműködésével végzett augusztusi, reprezentatív felmérésből. Többségük, a válaszadók majdnem fele (46 százalék) szerint a pénzügyi helyzetük folyamatosan romlik, ugyanakkor bíznak benne, hogy ez hamarosan helyreáll. 26 százalékuk stabilnak, míg 19 százalék kilátástalannak értékeli jelenlegi anyagi körülményeit.

A magyar gazdaság alakulásával kapcsolatban már inkább vagyunk borúlátóbbak. A megkérdezettek több, mint harmada (38 százalék) vélekedik úgy, hogy idén nem várható már javulás, 27 százalék szerint pedig jövőre sem. Újabb 25 százalék szerint bár várható némi erősödés, de még sokáig nem jön majd helyre.

A nyomorban és a nyomor szélén


A folyamatosan romló egyéni anyagi helyzet miatt a vásárlási szokások is jelentősen változnak. A válaszok alapján mindössze 7 százalék fogyaszt ugyanolyan mértékben, mint a krízis előtt. 10-ből 9 válaszadó visszavett a költekezéseiből az emelkedő infláció hatására: különösen a nők és az idősebbek figyelnek oda a kiadásaikra.

A háztartások egy része radikális változtatásokra, erős egyéni „megszorításokra” kényszerül:

a felmérésben résztvevők 19 százalékának már a legalapvetőbb szükségletei finanszírozása is nehézségekbe ütközik és további 28 százalék állítása szerint csak azt veszi meg, amire feltétlenül szüksége van.

A kutatás tanulságai szerint az emberek másik csoportja (45 százalék) az árak figyelésével, tudatos tervezéssel és a kiadásaik racionalizálásával próbálja meg átvészelni ezt az időszakot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.