2023. szeptember 13., szerda

FÉNYŰZŐ VENDÉGLÁTÁS, CSILLI-VILLI PARTIK, ZSÍROS POZÍCIÓK – MEGÉRI AZ ORBÁN-VONALAT KÖVETNI

THE GUARDIAN
Szerző: HUPPA-ÉRTESÜLÉS
2023.09.13.


“Orbán vonalának követése igen jelentős jutalommal jár” – erre jutott a magyar sajtóban most nagyon pörgő Bence X Szechenyi, aki a Harvard egyetem masters képzésén tanul, és Fulbright ösztöndíjjal töltött időt az MCC-nél Budapesten.

Rámutatott, hogy az MCC-nek hatalmas pénzeszközöket adott a magyar állam, sok olyasmit kínál a külföldi utaktól a fényűző vendéglátásig, partikig, aminek még azok is nehezen tudnak ellenállni, akik nem azonosulnak Orbán nézeteivel. A magyaroknak, különösen a vidékieknek nehéz a társadalmi mobilitásba belekerülni, de az MCC-nek módja van a kiemelésükre. A szerzőnek egyebek között

kényelmes budapesti lakást ajánlottak fel,

ha újságírói pályára lép, de cserébe elvárták az intézmény jobboldali politikájának követését.

Szechenyi elmondása szerint azért fogadta el az ösztöndíjat, mert az MCC egyebek között azt is ajánlja, hogy nemzetközi kapcsolataival segíti az írások publikálását, de kiderült, hogy ez csak akkor érvényes, ha az illető az MCC-mentorok által ajánlott témákról írnak, és Orbán politikai szemléletét népszerűsítik. A szerző erre konkrét példákat is felhozott a maga és ösztöndíjas kollégái tapasztalataiból, és rámutatott: a programban voltak amerikai, angol, német és más hallgatók is, akik aztán írásaikkal majd saját hazájukban propagálják Orbánt és nézeteit.

Szechenyi – mint írta -, nem ezért jött, hanem azért, hogy a kelet-európai korrupciót és az etnikai ellentéteket kutassa, és ezt is tette, de amikor cikkekre vonatkozó elképzeléseit megvitatta az MCC egyik illetékesével, az többször is figyelmeztette, hogy „legyen óvatos”. Ezért a kutatásai Magyarországon kívüli témáira koncentrált, egy bennfentes mégis figyelmeztette, hogy munkáját ”figyelik”. Ezért Szechenyi félelemben élt, és pánikrohamai is voltak, néha még barátok között is a táskájában hagyta a telefonját is a kémszoftverektől tartva. Mindez ő maga is túlzásnak tekinti, „de ez a félelem légköre, amely a magyar újságírókat sújtja” – írta.

A programban résztvevők közül azoknak, akik az MCC ügyét támogatták, igen jövedelmező állásokat ajánlottak fel az MCC intézményeiben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.