2023. szeptember 14., csütörtök

ORBÁN BARÁTJA, FICO IS VESZÉLYEZTETI AZ UNIÓ EGYSÉGÉT, AMENNYIBEN MEGNYERNÉ A VÁLASZTÁSOKAT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSENYÁNSZKY JUDIT
2023.09.14.


Minden jel arra utal, Szlovákiában hasonló oroszbarát fordulat következhet be a Smer és Fico negyedszeri hatalomra kerülésével. Ha ez bekövetkezik, az komoly veszélyt jelenthet az Európai Unió egységére – véli az amerikai közszolgálati rádió, az NPR.


Magyarország Ukrajnát hibáztatja a magas energiaárakért, a 3,5-szeres felárért – olvashatjuk az uniós Energy portálon, aminek a magyarázata Gulyás Gergely miniszter szerint, hogy Ukrajna jelentősen megemelte a tranzitdíjakat. A benzináremelés okaként is ezt nevezte meg. De hát alapvetően a gazdaság lelassulása és a magas infláció okozza a drágulást. A Reuters tudósítója úgy véli, az év végére aligha lesz egyszámjegyű az infláció, ahogy ezt a kormány reméli. Noha az MNB ennek érdekében kitartóan folytatja a kamatvágásokat.

Illegális stégek a Balatonon

Az illegális balatoni stégek, bejáratok felszámolására a vízügyi hatóság által hozott intézkedéseket mutatja be kis videóban a Szabad Európa angol nyelvű szekciója. Több szakértőt is megszólaltat, mind támogatják az intézkedést, az ellenvélemény halovány, így eléggé egyoldalúra sikeredett riport. Arról nem kaptunk képet, hogy a Balatont körbeépítik és milyen pusztításokat végeznek kormányzati segédlettel, illetve, hogy kevés a szabad strand, zsúfoltak a fizetősek. Egyetérthetünk abban, ami elhangzik az interjúkban, miszerint nyilvánvalóan védeni kell a Balaton vizét és a természetet, de talán nem az egyszerű emberektől.

Orbán barátja, Fico is veszélyezteti az Unió egységét, amennyiben megnyerné a választásokat

A hónap végén esedékes szlovákiai választásokról szóló összefoglalót Orbán Viktorral vezeti fel az amerikai közszolgálati rádió, az NPR. Eddig a NATO- és uniós országok közül csak egy hangoztatott oroszpárti álláspontot és tagadta meg Ukrajna effektív megsegítését, ez pedig Magyarország. Most azonban minden jel arra utal, Szlovákiában hasonló fordulat következhet be a Smer és Fico negyedszeri hatalomra kerülésével. Szlovákia az elsők között küldött vadászgépet tavaly márciusban. Azonban feléledtek az oroszpárti hangok, amelyek persze nem újak az 5 milliós országban. Fico teljesen nyíltan beszél arról, ha hatalomra kerül, nem lesz többé gondja az országnak az Ukrajnának küldendő segélyekkel, egészen biztosan le fogja állítani a segélyszállítmányokat. Egyes vélemények szerint Rober Fico azért ragaszkodik ismét görcsösen a hatalomhoz, mert így akarja megúszni az ellene felhozott, a bűnszervezetben elkövetett korrupciós cselekmények miatt várható büntetés kiszabását. A minap Igor Matovic, volt kormányfőhelyettes és pénzügyminiszter összetűzésbe került kampánya során Fico képviselőjével az utcán, amikor furgonról beszélt a tömegekhez, s azt hirdette, felszámolják a Fico-féle maffiát. A dulakodás olyan komollyá vált, hogy a rendőrségnek kellett szétválasztani a feleket. Fico pártja nem rejti véka alá azt sem, ha hatalomra kerül, elfojtja az ellenzék tevékenységét és bosszút áll azért, amiért bűncselekmény elkövetésével vádolják – összegezte a legfrissebb fejleményeket az amerikai közszolgálati rádió.

Megtámadták hackerek az IPI, a Nemzetközi Sajtó Intézet honlapját is – épp úgy, ahogy a független magyar média jelentős részét, amiről jelentést adott ki nem sokkal korábban a bécsi központú, a sajtószabadságért harcoló jogvédő szervezet – erről ad hírt a német Die Tageszeitung. S amiről az intézet egyik vezetőjét kérdezte akkoriban a Klubrádió. A helyzet, mint kiderült, annyira súlyos, hogy gyakorlatilag szeptember óta nem működik a honlap, a folytonos ún. terheléses támadás miatt. A szervezet arra gyanakszik, hogy egy vagy akár több magyar hacker állhat a támadás hátterében. A mintegy 40 magyar ellenzéki portál ellen végrehajtott terheléses támadás kapcsán a sajtó Intézet úgy fogalmazott, hogy egyetlen kormányzati portált sem ért hasonló támadás, kizárólag a kormánykritikus honlapok lettek ezek elszenvedői az utóbbi időben. A jelentés külön kiemelte azt is, hogy az Unió egyetlen országában sem hajtottak végre szisztematikusan ennyi támadást, mint Magyarországon. Ami abba az irányba mutat, hogy ideológiai megfontolásból történhettek ezek a hackelések a magyar HANO csoport által, aki nyomot is hagyott maga után. Scott Griffin igazgatóhelyettes nem titkolta, két nappal a jelentésük közzététele után indított támadás minden kétséget kizáróan célzott támadás volt, korántsem véletlenszerű. Ráadásul ugyanaz a HANO csoport hagyott nyomot, csak éppen most angolul és nem magyarul üzent. Az ügyet jelentették a rendőrségen, bíznak a sikeres felderítésben. Griffin elmondta az is a német lapnak, hogy miután Orbán a nyomtatott sajtót irányítása alá vette, az ellenzéki média gyakorlatilag a digitális térben létezik. A támadást ez is elég egyértelműen magyarázza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.