2023. szeptember 2., szombat

ORBÁN VIKTOR ÉS A JÖVŐ MEGÉRTÉSÉNEK KÉPESSÉGE

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2023.09.02.


Dicsekedhet-e az előrelátásával a pillanat uralásáról elhíresült vezető, aki romba dönti az oktatást, és nem tudja, mit kezdjen az általa elszabadított akkumulátoripari káosszal?


Orbán Viktor tizenhárom plusz négy éve tartó regnálása legkésőbb a hírhedt 2015-ös G. Fodor-i mondatok óta a mára unalomig ismételt „pillanat uralása” kifejezéssel, a rövid távú hatalomszerzéssel és -megtartással párosított reálpolitikai stratégiával kapcsolódik össze. Múlt pénteken a miniszterelnök reggeli rádióinterjújában ehhez képest éppen azt nevezte kormányzása fontos erényének, hogy milyen eredményesen sikerült átlátnia és megértenie a távolabbi jövőt, a magyarok életét befolyásoló hosszú távú folyamatokat.

„Aki hamarabb látja, hogy mi fog történni, hamarabb érti meg, hamarabb készít tervet, hamarabb alkalmazkodik, lépéselőnyre tesz szert, például a nagyokhoz képest. […] Tehát egy Magyarország méretű országnak az eszében van az ereje, az ész ugyanis előrelátó képességet és gyorsaságot jelent. […] Előrébb vagyunk, jó néhány évvel, sőt egy egész évtizeddel, mint mások, és ebből a gyorsaságból, előrelátásból nagyon komoly gazdasági előnyeink származnak.[…] Tehát a gyorsaság, a jövő megértése fontos dolog.”

A miniszterelnök két példával támasztotta alá állításait. Egyrészről azt hozta fel, hogy jóval az energetikai problémáink akuttá válása előtt ápolni kezdték a kapcsolatot Törökországgal és a türk államokkal, mely jó viszonyra az energiaellátás stabilitása miatt továbbra is kiemelten figyelnek. Másfelől pedig azt említette, hogy mi már jócskán az ukrajnai háború kitörése előtt felépítettünk magunknak egy tankgyárat Zalaegerszegen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.