2023. október 5., csütörtök

KAISER FERENC: AZ USA NEM HAGYHATJA MAGÁRA UKRAJNÁT, ÉS NEM IS FOGJA

HÍRKLIKK
Szerző: LUKÁCSI KATALIN
2023.10.05.


„Ha Oroszországnak engedik, hogy megszállja Ukrajnát, akkor Kínának engedni kell Tajvant visszafoglalni. Vagy Iránnak engedni kell, hogy „felszabadítsa” Irak síita lakta területeit. Egy nagyon veszélyes precedens lenne” – válaszolta Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense arra a kérdésünkre, hogy magára maradhat-e az EU az Ukrajna melletti kiállásban. A szakértő elmondta azt is, mi a tétje a háborúnak az ukrán és az orosz oldalon, kinek dolgozik az idő, és mire számíthatunk a közeljövőben. Semmi jóra.


A médiában egymásnak ellentmondó hírek keringenek arról, miként is áll az orosz-ukrán háború. Egyik platformon ukrán előretörésről olvasni, a másikon pedig orosz stratégiai területszerzésről. Lehetséges eligazodni a háborús hírek tengerében, hogy miként is állnak most az erőviszonyok?

A front egyes szakaszain az oroszok vannak támadásban, más szakaszain pedig az ukránok, és mind a két félre igaz, hogy nagyon nehezen és igen kevés teret nyernek. Mindkét fél a számára fontos célpontokat igyekszik támadni. Az oroszok az egyik fő hadászati célja, hogy teljes terjedelmében el tudják foglalni Donyeck és Luhanszk oblasztot, azaz a két legkeletibb ukrán megyét, majd Oroszországhoz tudják csatolni. Az ellenőrzés azonban egyik esetében sem 100 százalékos. Ezeken a területeken az oroszok támadnak inkább. Bár Bahmut térségében van egy most már lecsengőfélben lévő ukrán ellentámadás. A déli frontvonalon, Zaporizzsja megyében az egykori Nova Kahovka-i tározótól keletre fekvő területeken főleg Robotine térségében pedig már hónapok óta főleg az ukránok próbálnak meg mérsékelt sikerrel előretörni. Mindkét fél elég nehézkesen támad, viszont nagyon sikeresen védekezik a jól előkészített, kiépített védelmi vonalakon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.