2023. november 16., csütörtök

APASZEREP, FÉRFIHISZTI

UNISZEX / KLUBRÁDIÓ (PODCAST)
Műsorvezetők: KEREKES BORI, kováács gellért
2023.11.13.


Persze nem mindenkire igaz, de egy felmérés szerint az apák összességében még mindig nehezebben mondják ki gyerekeiknek a szeretlek szót, mint az anyák. Pedig ahogy minden más női- és férfiszerep, az anyaság és az apaság is átalakulóban van. Az Uniszexben Kertész András operaénekes, kommunikációs szakemberrel, az Apaidő blog és podcast vezetőjével beszélgettünk apaságról, férfihisztiről és az örök második szerepéről
.

Az apaság - remélhetőleg halványulóban lévő- érzelmi távolságtartása egy egészen gyakorlati jelenségben gyökerezik. Az 1800-as évek végére tehető, hogy munkahelyek elkezdtek elválni az otthontól.A családi gazdaságokat felváltotta az ipari termelés. Innentől kezdve az apák erősen korlátolt mennyiségű időt tudtak együtt tölteni gyerekeikkel, a hosszú, megfeszített munkanap után pedig megjelent az otthoni nyugalom iránti elvárás. A nők igyekeztek nyugodt légkört teremteni férjeiknek, megkímélve őket a gyerekekkel kapcsolatos teendőktől. A gyerekeket tiszteletteljes engedelmességre nevelték az apával szemben.

Az apák az otthonuktól távol, munkával töltött ideje mára sem csökkent, egyedül az otthoni munkavégzés fellendülése hozott némi változást. Kevesen tudják, hogy az Európai Unióban a férfiak átlagosan kevesebb mint heti tíz órát töltenek fizetetlen munkavégzéssel vagy gondozással. Magyarul ennyi időt fordítanak a családra, ennyi jut a gyerekekre, a feleségre, a mosásra, takarításra, kertre, mindenre. Ha az édesapák szombat, vasárnap 4-4 órát vannak a családdal, akkor ez azt jelenti, hogy hétköznaponként napi 24 percet tudnak áldozni életük legfontosabb területére a rengeteg munka mellett.

Kertész András
kommunkiációs szakember úgy döntött, hogy ez nincs rendjén. Kisfia születése után egy évig minden szerdát a gyerekkel töltött, nem dolgozott. Azt mondja, fontos, hogy egy apa szavakkal is kifejezze a szeretét, de szerinte a gyerekeknek mindig az anyjuk lesz az első, holtverseny sincs, az apáé csak a második hely lehet. Vállalja, hogy néha elhatalmasodik rajta a férfihiszti, de dolgozik rajta, hogy legalább utólag helyrehozza, ha hibázott.

Az apaszerepek átalakulásáról bővebben hallhatnak az adásban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.