2023. november 1., szerda

„AZ EMBEREK SZÉGYELLIK, HA NEM TUDJÁK MÉLTÓN ELTEMETNI A SZERETTÜKET”

24.HU
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2023.11.01.


Ma egy szegényebb sorsú család szinte lehetetlen helyzetbe kerül, ha meghal egy családtag. Négy év alatt majdnem megduplázódott a temetések ára, és a szolgáltatók azt állítják, a megnövekedett költségeik miatt képtelenek olcsóbban elvégezni a kegyeleti teendőket. Az állam az egyébként is kivéreztetett önkormányzatokra tolta a terheket. A szociális temetésről szóló jogszabálytervezet tizedik éve hever az asztalon, ám eddig csak arra volt jó, hogy felháborítsa mind a kegyeleti szakmát, mind a lakosságot.

Az elmúlt négy év alatt hatalmasra nőtt, csaknem megduplázódott a temetések árszabása Magyarországon. A KSH adatai szerint 2019-ben a legolcsóbb koporsós temetés – ha a hozzátartozó csak az alapszolgáltatásokat: sírásás, ravatalozás, temetés levezetése, gyászkocsi – rendelte meg, 238 500 forintba került. A koporsós temetés ára tavaly már 325 000 forint volt, és idén 409 700 forintra ugrott. A hamvasztásos temetés olcsóbb, de 293 490 a legalacsonyabb összeg, amiért ez megoldható.

Ez azt jelenti, hogyha csak az adatokat nézzük, az egy ember szűkös megélhetését fedező havi összeg, vagyis 250 000 forint sem elegendő egy temetésre. Ráadásul egy közfoglalkoztatásból élő ember 2023-ban – a kormány aktuális tájékoztatása szerint – még ennek a pénznek is csupán a felét keresi meg havonta. Mindebből az következik, hogy ha egy közmunkából élő szegény családban meghal valaki, a hozzátartozók súlyos adósságba keveredhetnek.

„A szolgáltatók nem tudnak olcsóbban dolgozni”

Palkovics Katalin, a MATESZSZ (Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete) elnöke lapunk kérdésére fontosnak tartotta leszögezni, hogy az elmúlt években tapasztalható kétségtelen árrobbanás nem a kegyeleti szolgáltatók profitéhsége, hanem a gazdasági környezet változásai miatt történt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.