2023. november 2., csütörtök

AZ ÚT SZÉLE

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.11.02.


Nem tudom, meglepődtünk-e, vagy csak egy egészen kicsit csodálkoztunk, amikor a Momentum elnöke a Karmelita körül sompolygott (vö.: szőrehullató róka), de a közelébe sem bírt jutni a kordonok miatt. Ezekre – mármint a kordonokra – nagy és feltűnő tábla volt kirakva erőteljes intéssel, amely két feltételt határozott meg Orbán belső kerítése mögé juthatni. Az egyik szerint „illetéktelen” nem mehet oda, a másik regula pedig a „védőfelszerelés” volt. Vélhetően, a munkák állaga alapján, hogy a galambok le ne szarják a delikvens fejét.

No most, a Momentum elnöke azon a vidéken se illetékes nem volt, se sapka nem volt rajta, így a zsandárok értelemszerűen hajtották el melegebb éghajlatra. Valószínűleg annak is örülhetett, hogy nem volt diák kinézete, mert akkor még egy kis könnygázt is kapott volna a képibe. De nem ezen, illetve ezen nem siránkozunk, mert a Karmelita környékén mostanában már csak így járhatni annak, akinek nincsen névre szóló meghívója, és innentől az az érdekes, hogy akkor meg kinek van ilyenje, és vajon miért. Illetve meddig.

Mert és ugyanis a köznapi eset ott vált érdekessé, amikor a kordon túloldalán, mintegy a ketrecen belül megjelent a Bencsik András, Gajdics Ottó, Szalai Vivien triumvirátus, akik ezek szerint illetékesek, viszont védőfelszerelés rajtuk sem volt. Azaz, vállalták a galambok jelentette veszélyt, illetve más szemszögből annak az ódiumát, hogy bábu voltuk, kézivezérelt minőségük ott és akkor lelepleződött, de ismerve őket ezt ők annyira nem is szégyellték. Mi több, büszkék is arra, hogy kiválasztottként a ketrecen belül lehetnek, így lenézik a kint élőket.

Ez a hármas, meg akiket még véletlenül nem vett észre senki, már régi motorosok úgymond, a rezsim kezdete óta szolgálnak, mert nem hagyták őket az út szélén. Gründoltak a seggük alá lapokat, tévéket, amelyeken keresztül hirdethetik Orbán igéjét, közpénzből eltartjuk őket, ennek fejében pedig sisak nélkül, mint illetékes elvtársak pöffeszkedhetnek a ketrecben, amely őket a lenézett kívülállóktól úgy óvja meg, mint a gazdájukat. Mindig vannak azonban friss húsok, új alakok, akiknek a hóna alá kell nyúlni kicsinyég, hogy el ne vesszenek.

Ilyenből is rengeteg van, ám most a legkülönösebb mégis Kunfalvi Nóra, aki annyira véres szájú lejáratásokat gyártott bíróság előtt elbukva, hogy tarthatatlan lett. A TV2-nél is, és a Corvinus Egyetemen is, ahol ezzel a tudással vagy tudatlansággal, de mindenképpen ezzel a jelemmel oknyomozó újságírást oktatott. Csak sejteni lehet, hogyan. Kirúgták hát innen is onnan is, de nehogy azt higgyük, szolgálataiért nem jár neki ellentételezés, mert akkor nagyot tévednénk a NER működésével kapcsolatban. Ő, ha lehet így mondani, még fölfelé is bukott.

Rogán minisztériumában tűnt fel ugyanis, mégpedig sokat sejtető beosztásban, hogy tessenek megkapaszkodni olvastán: „a miniszterelnök online kommunikációjáért felelős főosztályt” vezeti. Neki is van belépőkártyája a Karmelitába, de nem most kapta, mint friss, ropogós főosztályvezető, hanem abban az időben szerezte, amikor még gátlástalanul hazudott, de annyira, hogy ki kellett rúgni. A TV2 majd hatmilliót fizetett miatta, itt az új beosztásában azonban már nem kell senkit sem szidnia, elég csupán a vezért éltetni.

Ezek mennek a NER-ben, meg a bárányfelhők, de ne higgyük azt, hogy ez most valami nagy nóvum és nagy leleplezés, hanem csak egy kis aprócska és rongyos lap elcseszett életünk szakadt noteszében. Számát sem tudjuk, mennyi ilyen van, és fogalmunk sincs arról, mennyibe kerülnek, de azon a reménytelen ponton, ahol már éppen tartunk, igazából nem is érdekes. Mert visszakanyarodunk a Momentum elnökéhez, és ahhoz a jelenethez, ahol a fentebb emlegetett hármassal találkozott, és beszédbe elegyedtek.

A momentumos azt mondta Gajdicsnak: „Épül a kommunizmus”, mire a teknőcszemű azt felelte: „Neked”. Ez az a pont, ahol zavarba jövünk, mert nem tudjuk, hogy mindannyiunk megvetett Ottója ezt humornak, penge riposztnak vagy fenyegetésnek szánta. Illetve, hogy komolyan gondolta-e a kommunizmus építését, mint amire fiatal korában is fölesküdött, és vénségére egy új rezsimben teljesíti be. Megannyi megválaszolatlan kérdés, illetve még egy, hogy a momentumos miért nem tett ott helyben feljelentést, hogy ugyan Gajdics lehet, hogy illetékes a ketrecén belül, de nincsen rajta az előírásos sapka.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.