2023. november 27., hétfő

HÚSZMILLIÓ DOLLÁRRA AKARJA PERELNI DÁNIEL PÉTER A MAGYAR ÁLLAMOT, SZERINTE ORBÁN VIKTOR HATALMA HÁGÁBAN FOG VÉGET ÉRNI

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2023.11.27.


Orbán Viktor rendszere másolja a putyinit, az állítólagos külföldi ügynököket megbélyegző szuverenitásvédelmi törvény is ékes példája ennek. A rendszer azonban aligha öl szándékosan, bár a tíz éve Izraelbe menekült ügyvéd és aktivista, a magyar állammal szemben húszmillió dolláros kártérítési perre készülő Dániel Péter nem biztos ebben. Interjú
.

Amikor utoljára, 2017-ben Magyarországon járt, éjjel vették őrizetbe a repülőtéren. Ma is elfogatóparancs van érvényben ön ellen. Miért?

– Legutóbb négyes fokozatú biztonsági intézkedéssel, derékhez rögzített láb- és kézbilincsben vezettek el, és egy napig tartottak fogva. A izraeli nagykövetség lépett közbe. Hónapokig bujkáltam, hogy a rákos édesanyámmal lehessek, és tisztességben eltemethessem. A feleségemmel együtt ápoltuk őt. Az őrizetbe vétel egyik oka egyébként az volt, hogy a Horthy-ügyben rám kirótt közmunkát átváltották 30 napos börtönbüntetésre, amit nem kezdtem meg. A másik a Wittner-ügy, a harmadik pedig a Gój Motoros-ügy volt, mivel én ott megjelenni sem voltam hajlandó. A szélsőjobboldali egyesület vezetője leütött, és amikor szembesültem vele, hogy engem vádoltak meg hamis vád miatt, addigra elmenekültem Magyarországról.

A menekülésünk másik oka az volt, hogy többször is megtámadtak szélsőjobbos figurák, sőt, a Károlyi-szobornál, az Andrássy úti Liberális Klub előtt és a Hősök terén is meg akartak lincselni.


A szentendrei házunknál is több súlyos, antiszemita támadási kísérlet történt, ellenem és a feleségem ellen is.

Régi történetek. Miért most akarja beperelni a magyar államot és a kormányt?

– Több feltétel kellett az eljárás elindításához, az egyik a nemzetközi helyzet. A Trump, Putyin, Netanjahu triumvirátussal a háta mögött Orbán olyan hatalom volt, amellyel szemben nem lehetett volna reális esélyem. Csakhogy a helyzet megváltozott. Itt nálunk Netanjahu meggyengült, mert olyan hibákat, sokak szerint bűnöket követett el. Orbán megérdemelten magára maradt, a nyugati világban, az EU-ban és az USA-ban is persona non grata lett az orosz agresszor támogatása és a kommunista Kína gátlástalan gyarmati szolgálása miatt. Illetve még súlyosabb szálak miatt, amelyek Iránig és a Türk Tanácsig vezetnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.