2023. december 12., kedd

A LEGNÉPSZERŰBB SZORONGÁSGÁTLÓ CSAK ARRA NEM A LEGJOBB, AMIRE FELÍRJÁK, DE KOMOLY FÜGGŐSÉGET OKOZHAT

TELEX
Szerző: NAGY NIKOLETTA
2023.12.12.


Az ismert vényköteles gyógyszer azoknak, akik nem küzdenek szorongással, alvászavarokkal, esetleg epilepsziával, valószínűleg a tavaly decemberi hírekből ismerős: kisebb pánik alakult ki ugyanis amiatt, hogy sokáig hiány volt belőle a hazai patikákban. Nem csak mi küzdöttünk a problémával, Írországban és Finnországban is jelentették, hogy kevesebb van belőle, mint amennyi a kereslet lenne. Itthon az OGYÉI „adminisztratív okokra” hivatkozott a hiány okaként.

Az adott gyógyszert ugyan epilepsziára is felírják, de jellemzően szorongásra, alvásproblémákra, pánikbetegségre használják többen. Magyarországon háziorvos is felírhatja, nem kell hozzá szakorvos, hogy megállapítsa a szorongásos rendellenességet. A hatóanyag klonazepám, ami úgy fejti ki a hatását, hogy az idegsejtek normálistól eltérő elektromos aktivitását fogja vissza. Egészen pontosan nem ismerjük a hatásmechanizmusát, de valószínűleg ahhoz van köze, hogy fokozza a gamma-aminovajsav, az agy egyik neurotranszmitterének az aktivitását. Ez a központi idegrendszer fő gátló neurotranszmittere, ami azt jelenti, hogy segít csökkenteni az idegsejtek aktivitását, és elősegíti a relaxációt és a nyugalmat. Tehát a hatóanyag egy olyan ingerületátvivő anyag termelődését segíti, ami némileg csökkenti az agy egyes részeinek aktivitását.

A benzodiazepinek egyébként a leggyakoribb szedatohipnotikumok, vagyis nyugtató-altató, szorongásoldó szerek a világon. Könnyen alakul ki tőlük függőség, ami már csak azért is problémás, mert erre az indikációra – vagyis a szorongásgátlásra és az alvássegítésre – nem is a leghatékonyabbak. „Nem feltétlenül a benzodiazepinek azok, amelyek ezekben a kórképekben hatékonyan alkalmazhatók.

A szorongásos problémákra sokkal szerencsésebb az antidepresszánsok csoportjába tartozó úgynevezett SSRI, vagy SNRI készítmények alkalmazása,

amelyek depresszió kezelésén túl kifejezetten ezen kórképek kezelésére is indikáltak, és alvásproblémák esetén sem kifejezetten a benzodiazepineknek kellene az első választandó készítménynek lenniük.”

Pedig Magyarországon a benzodiazepinek nagyon népszerű nyugtatók: 2022-ben több mint 4 millió dobozt írtak fel belőlük az orvosok, ebből több mint másfél millió volt klonazepám hatóanyagú...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.