2023. december 9., szombat

BÍRÓSÁGHOZ FORDUL A PSZ ÉS A PDSZ, HA NEM INDULNAK ÚJRA A SZTRÁJKBIZOTTSÁGI TÁRGYALÁSOK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.12.09.


Az oktatás két érdekvédelmi szervezete, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a közelmúltban frissítette sztrájkköveteléseit, és szorgalmazta, hogy a kormány tűzzön ki időpontot a sztrájkbizottsági tárgyalások újabb fordulójára. Ehelyett levelet kaptak Maruzsa Zoltántól, amelyben az államtitkár kifejtette véleményét a követeléseikről, de időpontot nem jelölt meg. A PSZ és a PDSZ azonban továbbra is kitart álláspontja mellett és az államtitkárnak küldött újabb levelükben közlik, ha a jövő héten nem kapnak választ az egyeztetés időpontjára, a kormány törvénysértése miatt bírósághoz fordulnak.

A sztrájktörvény alapján, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is a sztrájkbizottsági egyeztetések folytatását kívánja elérni. A köznevelési államtitkárnak még novemberben küldött levélben ezt azzal indokolták, hogy „a közoktatásban dolgozók helyzete nem javult, sőt [...], az állami iskolákban mintegy 2500 dolgozó szüntette meg eddig közalkalmazotti jogviszonyát. [...] Drámai a szakemberhiány”.

A két szakszervezet közös, reprezentatív felmérése szerint a státusztörvény elutasítottsága meghaladja a 98 százalékot. Azt is írták, a törvényben garantált illetmények olyan csekély mértékben változnak a törvény és annak végrehajtási rendelete alapján, hogy a legkevésbé sem kompenzálják az Európában rekordszintű inflációt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.