2023. december 11., hétfő

BÖDŐCS TIBOR: ANYÁM SZOKTA FEJEMRE OLVASNI A RÓLAM ÍRT KOMMENTEKET

24.HU
Szerző: JANKOVICS MÁRTON
2023.12.11.


Vajon ellensúlyozzák-e a történelem borzalmait Mozart operái, a Monty Python poénjai és Messi cselei? Talál-e humort a Bibliában? Beleférhet-e közéletünk abszurditása egy-egy SMS-be? Mi a közös a humoristában, Sziszüphoszban és a japán táncolóegérben? Ilyen kérdésekről, illetve Torgyán József prózájáról is elmélkedtünk Bödőcs Tiborral, akinek az idén jelent meg negyedik könyve, a Prímszámok hóesésben. Interjú.


Ha jól értem a metaforát a könyvben, te vagy a japán táncolóegér, amelyik véres hurkaként végzi, miután a hentesek átveszik a kisállatboltot.

Te mondád. Ez a Nagyszerű befektetés című szövegben szerepel, amit az utolsók között kanonizáltunk. Már épp lezárni terveztük az anyagot, ám akkor történtek bizonyos események kis hazánkban.

Ilyen esemény volt, hogy a kormányközeli MCC megvette a Librit, amelynek többek között a könyveidet kiadó Helikon is a része. Akkor tehát nem puszta véletlen az áthallás?

Kétségtelenül ez volt a szikra, ami belobbantotta az ötletet, de próbáltam úgy megírni, hogy az értelmezhető legyen többféleképpen, és ne legyen leszűkítve egyetlen konkrét esetre. Törekedtem a példázatosságra, csak ez az ügy most még viszonylag friss és könnyen dekódolható, de nyugi, száz év múlva már nem lesz az. Azért nem ez volt az első – és sejthetően nem is az utolsó – eset, hogy a hatalom erőből átvesz egy sikeres vállalkozást, einstandol pár üveggolyót. Sötét jövőképet vázoltam fel, de humorista vagyok, nem pedig jós.

Az adásvétel hírét a nyáron egy Facebook-bejegyzésben is kommentáltad, ahol egyrészt ötleteket adtál az új tulajdonosoknak új kiadványokra – „77 szankciócsúfoló, ősi, szittya népdal és brüsszelűző, türk csujogató” –, de azt is leszögezted, hogy nem hagyod cserben a szerkesztőidet.

Muszáj volt reagálnom, mert egész nap csörgött a telefonom. Nem is tudtam, hogy ennyi kiadó van Magyarországon. Ha ezt valaki elmondja nekem korábban!

Nem elegáns húzás, hogy már aznap el akarnak csábítani. De akkor mondhatjuk, hogy hűséges típus vagy?

A döntésem okait kifejtettem az említett Facebook-posztban, majd szépen ide is belinkelheted, hipertext meg minden, megpörgetjük újra a kontentet!

"Fontos szempont, hogy egy szöveget gondozni kell, főleg esetemben, mert nem tudok helyesen írni. Hiába olvastam elég sokat, nem igazán fogott rajtam a rengeteg irodalmi nyolcezres megmászása. Mert én inkább hallom a mondatot, érzem a ritmusát, és érzésből teszem a vesszőket, nagyjából oda, ahol levegőt vennék. Ezért is fontos, hogy gondos kezekbe kerüljön a szöveg, ráadásul szerkesztőmmel, M. Nagy Mikivel, kialakult egy szellemi párbeszéd az évek folyamán. Magába az írásba nem nagyon tud beleszólni, makacs vagyok, de kiváló tanácsokat ad. Olykor egy félmondat elég, ami akár az egész koncepciót módosíthatja."

Akkor egyelőre nem rendelt tőled még senki 9458 oldalas monográfiát Németh Szilárd gondolatairól, vagy azt, hogy Goebbels prózáját elemezd az MTVA Híradójának fényében?

Az a rész nem rám vonatkozott, az ilyen megtisztelő feladatokra vannak ideológiailag képzettebek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.