2023. december 9., szombat

IGENIS LÉTEZNEK ESZKÖZÖK, AMELYEK A TÖRVÉNYI TILTÁSNÁL HATÉKONYABBAN ENYHÍTIK A DROGFOGYASZTÁS KOCKÁZATAIT

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2023.12.08.


Az intravénás heroint egyre több városban kezdi kiszorítani az inhalált crack kokain, az orrba szippantva fogyasztott klasszikus stimulánsok mellé pedig sok helyen felzárkóztak a magyar szcénában bio vagy herbál néven emlegetett szintetikus kannabinoidok – tudtuk meg az Európai Ártalomcsökkentő Hálózat (C-EHRN) éves találkozóján, amit idén Budapesten rendeztek meg december 5-től 7-ig.


A CEU Nádori utcai épületében rendezett hétfői sajtóbeszélgetésen a közel száz európai városban megtalálható felügyelt szerhasználói szobák és a 14 országot lefedő anonim drogbevizsgálást végző laborhálózat gyakorlata mellett a portugál dekriminalizáció több mint két évtizedes tapasztalatairól is szó esett.

Katrin Schiffer, a közel félezer európai szervezetet tömörítő hálózat elnöke, Roberto Perez Gayo, a felügyelt droghasználói szobák európai hálózatának vezetője, Dominik Schorli, a nemzetközi drogbevizsgáló program vezetője és Marta Pinto, a Portói Egyetem társadalomkutatója december 4-én, a háromnapos találkozó nulladik napján azzal szembesítette a magyar sajtó csekély számban megjelent képviselőjét, hogy az ártalomcsökkentés a magyar határokon kívül mást is jelenthet, mint a regnáló Orbán-kabinet által mostanra szinte teljesen leépített tűcsere-program.

A steril eszközök mellett az addiktológia ellátórendszerbe való egyszerű belépést is biztosító, a hepatitis és HIV-fertőzések csökkentésében Magyarországon is bizonyítottan hatásos tűcseréken túl Európában más programok is a három évtizede kidolgozott metódus elveit és gyakorlatát követik.

Megelőző szerelés

Az egészségügyi szakszemélyzet jelenlétében, steril eszközökkel higiénikus körülmények közötti drogfogyasztást lehetővé tevő intézményeket, valamint a nem kívánt toxikus mellékhatások kiküszöbölése mellett az aktuális drogpiaci trendeket monitorozó, a felütött, vagyis higított, valamint az életveszélyes adalékokat tartalmazó szerekről naprakész riasztási listát publikáló laborhálózatot egyaránt civilek működtetik. „Az adományok és támogatások mellett önkormányzati, illetve pályázati forrásokból, de sehol sem a központi költségvetésből, az adófizetők pénzéből” – válaszolta le a Qubit kérdésére a C-EHRN elnöke.

Európa egyre több országában követik például azt a francia eredetű finanszírozási modellt, amelyben a szerencsejátékcégek bevételének pár százalékából olyan a szenvedélybetegségek megelőzését és kezelését szolgáló pénzügyi alapokat hoznak létre, amely fedezi a problémás szerhasználók alacsony küszöbű addiktológiai ellátását is.

A droghasználói szobák európai hálózatát koordináló Roberto Perez Gayo szerint a konkrét szer fogyasztási rizikójának minimalizálása mellett az ilyen védett helyek az adott városnegyed közbiztonságára is jó hatással vannak. Tapasztalatai szerint a jó szomszédi viszonyt megalapozza, ha nyilvánvalóan visszaszorul az utcai narkózás, a lakosság pedig rövid úton meggyőződik arról, hogy a belövő szoba semmiben sem különbözik egy orvosi rendelőtől vagy egy patikától. Szemléletformáló hatással van a az is, hogy a fogyasztás rendezett, intézményesített keretei átpozícionálják a droghasználók megítélését, az anyagért bármire képes potenciális bűnelkövetőből szenvedélybeteg páciens, az ellátórendszer segítségére szoruló kliens lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.