2023. december 27., szerda

MI TÖRTÉNT KARÁCSONYKOR? - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.12.27.


Jó reggelt! Vége a karácsonynak, ezért a reggeli hírlevélben átnézzük, mi történt az ünnep alatt. (Az összes hírlevelünkre fel lehet iratkozni.)

KARÁCSONY

Egyéves karácsonyfát lőttek Magyarországon, ahol természetesen idén is volt ünnepi bullshitbingó. Diószegi-Horváth Nóra a kisgyerekes szülőkhöz fordult: mit lehet tenni, ha nem esik többé a hó?

Kiderítettük, hogy Szijjártó Péter és Dzsudzsák Balázs együtt jár éjféli misére szenteste, a válogatott volt csapatkapitánya már tavaly is ott volt a külügyminiszter családja mellett a dunakeszi Jézus Szíve Templomban.

A Schobert családot idén jelmezes thai szolgák szórakoztatták: bejelentették, hogy idén nem állítanak otthon karácsonyfát, emiatt először úgy tűnt, szembemennek a karácsony kapitalista szemléletével, aztán jöttek a mikulásruhás thai dolgozók.

- Összehasonlítottuk Bayer Zsolt és Komócsin elvtárs pártlapikertornyait a karácsonyi számokban.

- Magyarországon töltötte az ünnepeket népünk Geert Wilders.

- Egy szervezet 2012 óta már majdnem 4000 tévét ajándékozott kórházaknak.

- A NASA megmutatta a 2500 fényévnyire lévő karácsonyfát.

BELFÖLD

Villámárvizekkel érkezett a karácsony, elszállították a rakparton parkoló autókat Budapesten (ahol megdőlt a melegrekord), sőt a gyalogosokat is elküldték. És bár árad a Duna, a főváros főtájépítésze szerint ez sem indokolja a nemrég ültetett fák engedély nélküli kivágását a Római-parton (a tettes meglett). A Vág több vizet hozott a vártnál, hajnalban tetőzött a Duna.

Hogyan lett Rogán Antal Orbán Viktor legfontosabb embere? Erről írt Rényi Pál Dániel.

Miért nem alszunk jól, és mit kellene tenni, hogy ez megváltozzon? Erről kérdeztük Purebl Györgyöt, a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének igazgatóját.

Almási Tamás húsz évvel ezelőtt elment Ózdra, és megörökítette, ahogy a szomorú semmittevésben enyésző város csatlakozik az EU-hoz, erről a filmről írt Ács Dániel a Videotékában.

Novák Katalin szerint az, hogy ő államfő lett, sokaknak jelzi, hogy ma Magyarországon semmi sem elérhetetlen egy nő számára.

- Tiborcz István és Balásy Gyula is felkerült a magyar milliárdosok listájára, amit továbbra is Mészáros Lőrinc vezet.

- 12 fideszes képviselő egyszer sem szólalt meg a Parlamentben idén.

- Az eddigi adatok alapján történelmi mélypontra zuhan idén az újszülöttek száma.

- 5 milliárd forintnyi állami pénzből Szegedről Budapestre hajózhat a Szőke Tisza.

KÜLFÖLD

Oroszország legészakibb, legelszigeteltebb és egyik legsúlyosabb börtönében bukkant fel Alekszej Navalnij: a koncepciós perben évtizedre elítélt ellenzéki politikus hollétéről hetek óta nem lehetett tudni semmit, de kiderült, hogy már az északi sarkkör fölött 60 km-rel várja a mínusz 28 fokos időt. „A hangulatom még mindig remek” – üzente Navalnij.

Befejezték az orosz nukleáris fegyverek szállítását Belaruszba: az 1990-es évek óta nem volt ilyen, hivatalosan az agresszív Lengyelországot kell megfékezni.

Napok óta tüntetnek Belgrádban a választások eredményei miatt. Az orosz külügy szerint a Nyugat zavargásokat próbál szítani Szerbiában, a Szputnyik rádió pedig arról számolt be, hogy a szerb kormányfő megköszönte az orosz titkosszolgálatoknak, hogy előre figyelmeztették a belgrádi rendbontásokra.

Donald Trump azt kívánta ellenfeleinek, hogy rohadjanak meg a pokolban.

- Két hete folyamatos a fagy Pekingben, az elmúlt hetven évben nem mértek ilyen hideget.

- A brit belügyminiszter bocsánatot kért, miután azzal viccelődött, hogy felesége italába randidrogot kever.

- Két egymást követő napon is gyereket szült egy amerikai nő, akinek két méhe van.

HÁBORÚ 1

Oroszországból több millió dolgozó hiányzik az elvándorlás és a sorozások miatt, a moszkvai jegybank szerint ez elhúzódó gazdasági válságot okozhat.

Ukrajnában idén először előrehozták a karácsonyt, amit eddig január 7-én tartottak, Volodimir Zelenszkij pedig azt üzente, „végül veszít a sötétség, és legyőzzük a gonoszt”.

Az EU külügyi biztosa szerint Oroszország nyerhet, hacsak nem történik gyors irányváltás, de Josep Borrell a jobboldali pártok előretörésétől is tart az EP-választáson.Az ukránok felrobbantottak egy nagy orosz hajót a Krím egyik kikötőjében.

HÁBORÚ 2

Szomorú volt a karácsony Betlehemben, zarándokok és turisták nélkül telt az idei ünnep. Izrael folytatta a légicsapásokat, Benjamin Netanjahu még intenzívebb harcokat ígért.Izraeli légicsapás végzett az iráni Forradalmi Gárda egyik vezetőjével Szíriában.

HÁBORÚSKODÁSOK

Nagy-Britannia hadihajót küld Guyanába, aminek a kétharmadát elcsatolná Venezuela: bár néhány napja megígérték, hogy nem fognak háborúzni, a britek féltik a Brit Nemzetközösséghez tartozó országot.

A tajvani választások előtt két héttel Kína és Tajvan újraegyesítéséről beszélt a kínai elnök, de Tajvanon se az újraegyesítésnek, se a függetlenség azonnali kikiáltásának nincsenek jelentős számú hívei.Iráni drón támadt egy Indiába vegyi anyagot szállító tartályhajóra az indiai partok közelében.

- Svédország egy újabb lépéssel került közelebb a NATO-tagsághoz.

FOCI

Tóth-Szenesi Attila arról vallott, hogyan szokott le 39 év után a papír Nemzeti Sport olvasásáról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.