2023. december 11., hétfő

NEM FOGLALKOZOM AZZAL, HA KORMÁNYKÖZELINEK ÁLLÍTANAK BE. MINÉL TÖBBET ÍRNAK RÓLAM, ANNÁL KÖNNYEBB ELADNI A LAKÁSAIMAT

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERBGELY, CSURGÓ DÉNES
2023.12.11.


Balázs Attila nevét még talán nem olyan sokan ismerik az országban, de cégét, a Bayer Constructot és annak beruházásait már annál többen. Az építőipari óriásvállalat egyre inkább megkerülhetetlen szereplőnek tűnik a piacon, olyan projektek fűződnek a nevéhez, mint a Puskás Aréna felújítása vagy a Bosnyák térnél épülő Zugló Városközpont projekt.

A Bayer azért is kerül be egyre gyakrabban a sajtóba, mert egyre többször indul nagy állami közbeszerzésekben, Balázs Attila pedig bizonyos üzleteiben olyan kormányközeli szereplők mellé került, mint Tiborcz István vagy Mészáros Lőrinc. Tiborcz cégével együtt vásárolta meg a balatonfüredi kikötőt birtokló céget, pár hétig tulajdonostársa volt Tiborczéknak az Appeninn ingatlanos cégben, amelyben a Mészáros Lőrinchez köthető Konzum II Magántőkealap részesedését vásárolta meg, és így nála landolt a volt aligai állami üdülő területe. Balázs beruházásai nagy állami hátszelet is kapnak, mind Magyarországon, mind szülőföldjén, Székelyföldön:

- A zuglói beruházást nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány, és több konkrét rendeletmódosítással segítette a projektet, hogy azt teljesen kivonja a helyi szabályok alól.

- Balázs erdélyi vállalkozásai több mint 4 milliárd, erdélyi magyar beruházásoknak járó magyar állami támogatást nyert el 2020-ban, többek között ebből épített egy tejporgyárat a szülőfalujában.

Nem véletlen, hogy egyes cikkekben Balázs Attilát a „NER új üstökösének” nevezik. A Bayer Construct viszont nem egy állami pályázatokon felhizlalt, mesterségesen komoly piaci szereplővé nevelt NER-es vállalkozás, hanem egy lassan húsz éve működő, Romániában és Magyarországon is sikeresen növekvő építőipari cég, amely akkorára nőtt, hogy a NER sem tudja megkerülni. Legalábbis erre lehet következtetni a Balázs Attilával készült interjúnkból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.