2023. március 3., péntek

BAHMUTOT SZORONGATJÁK AZ OROSZ ERŐK, DE BELERAGADHATNAK A TAVASZI SÁRTENGERBE

TELEX
Szerző: KÖRÖMI CSONGOR
2023.03.03.


Úgy tűnik, az ukránok is készülnek arra, hogy közel lehet Bahmut eleste, amit Vlagyimir Putyin eladhat majd sikerként az orosz közvélemény felé, de nyolc hónapnyi ostrom után sem nevezhető ez stratégiailag jelentős eredménynek – mondta a Telexnek Rácz András. Az Oroszország-szakértő szerint az orosz hadsereget belső ellentétek is feszítik, fogytán vannak a precíziós eszközeik, már Belaruszban sem érezhetik teljesen biztonságban magukat, és az eddigi lassú előrenyomulásukat is megállíthatja a tavaszi olvadás. A nyugati támogatás töretlen Ukrajna felé, és bár technikailag Kína könnyen szállíthatna fegyvereket Oroszországnak, erre egyelőre nincs Pekingben politikai szándék.


Bár az oroszok január végétől növelték a nyomást az ukrán védőkön, akik előtt nehéz hetek állnak, de alig értek el valamit – ráadásul belső ellentétek is feszítik a megszálló erőket. A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin ugyanis még a reguláris erők legmagasabb szintű parancsnokait is hangosan kritizálta, miközben arra játszott, hogy a börtönök foglyaiból is toborzott csapatai látványosan fogják bevenni Bahmut városát. „A toborzott közel negyvenezer orosz fegyencből körülbelül 30-32 ezer meghalt vagy megsebesült. Ez iszonyatosan sok” – mondja Rácz András, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) munkatársa, hozzátéve, hogy egyelőre „ennyi emberélet árán” sem tudták elérni, hogy bevegyék a kelet-ukrajnai várost.

A szakértő szerint azonban az ukránok is azzal számolhatnak, hogy nem fogják tudni tartani pozícióikat Bahmutnál, amit egyre inkább körbefognak az orosz erők. Ez lehet az oka annak is, hogy a napokban leváltották a Donyec-medencében szolgáló összevont ukrán erők parancsnokát, Eduard Moszkalovot. Azonban lehet, hogy Bahmut lesz az orosz előrenyomulás maximuma, ugyanis az enyhe tél után hamarabb érkezhet a földeket sártengerré formáló tavaszi olvadás, a raszputyica – így az orosz seregek könnyen a sárban ragadhatnak. A nyugati támogatás is az ukránok oldalán áll, és az elmúlt időszakban belarusz partizánok is segítették őket. Rácz szerint komoly sikert érhettek el az orosz katonai repülőgép megrongálásával Belaruszban az ellenállók...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.