2023. április 20., csütörtök

A KILÁTÁSTALANSÁG MELLETT A REMÉNY IS OTT LAKOZIK AZ IDEI LEGJOBB SAJTÓFOTÓKBAN

TELEX
Szerzők: FLECHNER BALÁZS, AJPEK ORSI
2023.04.20.


A tavalyi siker után idén másodjára rendezték meg a korábbitól teljesen eltérő rendszerben a világ legrangosabb sajtófotós versenyét, a márciusban bemutatott regionális győztesek után pedig most a World Press Photo négy nagydíját is kiosztották. A versenyre ezúttal is több mint 60 ezer kép érkezett be, a Telexen most a zsűri által legjobbnak ítélt fotográfiákat mutatjuk be.


Nem túlzás azt állítani, hogy a World Press Photo nem pusztán egy verseny, ahol a sajtófotók krémjét díjazza a zsűri, hanem olyan kordokumentumok kitermelője is, amelyek kendőzetlenül tárják elénk a világunk szörnyűségeit, és azt is, hogy miként hatnak az életünkre azok a változások, amelyeket mi idézünk elő. A díjnyertes sorozatokból így aztán ritkán lehet a kilátástalanság mellett mást is leszűrni, a World Press Photo alapítvány vezetője szerint azonban a képekben

ott lakozik a remény is, hogy a megörökítésük elvezethet egy igazságosabb és szebb jövőhöz, és ezeken keresztül kicsit jobban megismerhetjük a világot, amelyben mindannyian élünk.

Az persze nem meglepő, ha a tavalyiak után elsőre az idei nagydíjasokat sem tartja valaki kifejezetten reménykeltőnek. Az év képe például az a világsajtót is bejáró felvétel lett, amelyen egy terhes nőt mentenek ki a bombatalálatot kapott szülészeti klinika romjai közül Mariupolban. Később a nő és a gyermeke is meghalt, és bár az eset után egy oroszpárti videó megkérdőjelezte a történtek valódiságát, a zsűri így is egyhangú döntéssel hozta ki győztesnek a fotót, amely egyetlen képbe sűrítette bele az orosz invázió által okozott szenvedést.

A másik három sorozatban a közép-ázsiai vízgazdálkodás problémáival, a tengerszint emelkedése miatt eltűnő egyiptomi halászközösséggel és a tálib hatalomátvétel utáni afgán mindennapokkal találkozhatunk. A World Press Photo regionális győzteseiből március végén már készítettünk egy válogatást, melyet ebben a cikkben mutattunk be. Alább a négy globális győztest a szerzők bevezetőjével és képaláírásaival mutatjuk be...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.