2023. április 20., csütörtök

A KÍNAI ÓRIÁSBANK MAGYARORSZÁGI FIÓKTELEPE FELGYORSÍTHATJA A KÍNAI GYARMATOSÍTÁST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.04.19.


Fióktelepet nyitott Magyarországon a China Construction Bank (Kínai Építési Bank, CCB), amely eszközállománya alapján a világ második legnagyobb hitelintézete. Jang Csao, a magyarországi Kínai Nagykövetség ügyvivője az ünnepélyes megnyitón elmondta, hogy a CCB a kínai bankszektor vezető vállalata, a fióktelep jó híd és összekötő kapcsolat lesz a vállalkozásoknak. „Magyarország úttörő szerepet játszik a kínai Egy övezet – egy út (új selyemút) kezdeményezésben, és egyedülálló elhelyezkedése miatt stratégiailag fontos helyszínt jelent” – mondta.

Magyarország nemcsak az oroszok, hanem a kínaiak nyugati hódító terjeszkedésének is a bázisa. Magyarország „keleti nyitásának” fontos része a Kínával erősödő gazdasági kapcsolat, amelyek minden jel szerint azért vonzóak a magyar kormány számára, mert kikerülik a nemzetközi ellenőrzés különféle formáit, ezért nagy lehetőséget nyújtanak a korrupcióra. Példa erre a kínai vakcinák és lélegeztetőgépek vásárlása, de a kínai akkumulátorgyárak építése is arra utal, hogy az ügyletek mögött fontos érdekek húzódnak meg, s ezek nem a magyar emberek érdekei.

Az „Egy övezet – egy út (új selyemút)” kezdeményezés mögött szakértők szerint Kína világhódító törekvései és hatalmi terjeszkedése húzódik meg. A Kína által kínált modell olyan beruházásokat jelent, amelyek révén Kína előbb gazdasági, majd politikai gyarmatosítása következik be. A kínai befektetések eladósítják az országokat, s kiszolgáltatják őket Kína számára. Nem véletlen, hogy a kínai selyemút nyomán merült fel a kínai kémegyetem és ideológiai kiképző, a Fudan Budapestre költözése is. A kínai kommunista állam áll minden ilyen törekvés mögött...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.