2024. január 23., kedd

A FÉLTUDÁSÚ MAGYAR ELIT ESETE A MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁVAL

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2024.01.20.


Tavaly november elején rendezték meg az AI Safety Summit-et az angliai Milton Keynesben. Elon Musk és Sam Altman, Károly király és Ursula von der Leyen, Rishi Sunak és Giorgia Meloni, ahogy kell. A brit kormány a csúcstalálkozó idején hozta nyilvánosságra azt, hogy 12 új Artificial Intelligence- Ph.D képzési centrumot hoznak létre 117 millió fontból, miután 2018-ban már elkezdték az AI-CDT-k alapítását, ezer (1000) doktorandusz kiképzését tervezve. Itt nem egyszerűen csak a mesterséges intelligenciáról, hanem annak specifikus alkalmazásairól van szó.

2018 és 2023 között hatalmasat változott a mesterséges intelligencia környezet, új technológiák jöttek létre, köztük a legfontosabb a Nagy Nyelvi Modellek, leginkább a transzformer architektúrák, megjelenése volt, és senki sem tudja, hogy mit hoz a holnap.

A Google, az OpenAI és a Meta illetve a kínai ByteDance mögött felfoghatatlan pénzek és ebből adódóan felfoghatatlan intellektuális erők állnak, Európának lépnie kell. A britek most éppen léptek. És hát láttam Delftben, hogyan lépnek a derék hollandusok.

Három évvel ezelőtt a magyar kormány bejelentette, hogy 2024-ben megépül a Fudan Budapest University, amiből nem lett semmi, és a közeljövőben nem is lesz semmi. Az 1.8 milliárdos és persze nem kicsit necces Fudan-projekt lényege éppen az lett volna, hogy a legmodernebb technológiákkal kapcsolatos elitképzéseket hozzanak Magyarországra. Fudan Budapest nincs, van MCC, ami a féltudásúság újratermelésének jelképe. Ha van valami, amiben az egymást gyűlölő jobboldali és baloldali értelmiség hasonlít egymásra az a féltudás. Jó esetben, mert van a hetedtudás és a nemtudás is.

Magyarországon létezik ugyan egy nyugatias technokrata elit, de alig látható. Orbán környezete szinte büszke arra, hogy semmiféle nyugatos műveltsége, kiképzettsége sincs. Az amerikai elitegyetemeken Ph.D-t szerzett közgazdászok nem jöttek haza (velem együtt mentek ki, és nem voltak kevesen), Nagy Márton és Matolcsy György Godzilla kontra Mechagodzilla csatáját élvezheti a nagyérdemű. Egész szakmák marginalizálódtak. Az ún. létező szocializmusnak nagyon súlyos következményei voltak.

Most olyasmi következik, amit a kedves Olvasó nagyon szokott utálni. Egy dologban egyetértek Orbán Viktorral. Én is egy erős Magyarországot szeretnék, közép-európai kis/középhatalmat, magyar gloire-t. Ha ez nacionalista tendencia, so be it. Persze nincsenek ötleteim, miért lennének, engem nem arra képeztek ki, hogy ilyen jellegű ötleteim legyenek. Annyit látok, hogy a britek léptek, a hollandok léptek, mi meg nem.

A féltudású értelmiségi elitet nyugatos, nagytudású, tehetséges értelmiségi elitre kellett volna cserélni harmincöt évvel a rendszerváltás után. Pont ugyanolyan figurák “szakértenek”, mint harmincöt éve, néha konkrétan ugyanazok. Magyarország ma a közelében sincs a kis/középhatalmi státusznak, távolodik a Nyugattól, miközben nem közeledik semmi érdekeshez. Ez egy ilyen poszt, még van valami, amiben egyetértek Orbán Viktorral (nem biztos, hogy egyetértek, én komolyan gondolom, azt nem tudom, hogy ő mennyire gondolja komolyan). Az az érzésem, hogy Magyarországon a fiatalok felső tíz-tizenöt százalékában van kakaó. Nagyon tehetséges gyerekek vannak köztük, vannak hagyományaink, ha Magyarországon érhetnék el a céljaikat, akkor ez az ország nagyon jól is járhatna.

Azonban egy olyan országban, ahol a lojalitás sokkal többet ér, mint a tehetség, azok a nagyon tehetséges, de a politikától undorodó fiatalok nem fogják megtalálni a számításaikat. Ráadásul nem kapják meg azt a képzést, azokat a lehetőségeket, amelyeket Nyugaton megkapnának. Tehát el fognak menni, és nekünk maradnak a megadják.

A briteknek is megvan a maguk baja, de nem adják fel. A hollandok sem adják fel. Mi adjuk fel éppen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.