2024. január 7., vasárnap

AZ EGÉSZ VASÚTI KÖZLEKEDÉS KONCEPCIÓK NÉLKÜLI DÖNTÉSEK HALMAZA

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.01.07.


Törvényszerűek-e a magyar vonalakon ismétlődő vonatbalesetek? – erre a kérdésre kereste a választ a Hírklikk. A válaszoló szakemberek között volt, aki szerint az ellenőrizetlen szabályrendszerek sokasága van érvényben, s rendbetételük előbb-utóbb megkerülhetetlen lesz. Ahogyan az is, hogy a pályaműködtető egységnek ellenőrzéseket kell végeznie azokkal a berendezésekkel, műszerekkel, amelyek országszerte megvannak, csak nagy részük pénz híján még nem üzemel. A karbantartásra is pénz kellene, de az is komoly problémát okoz, hogy jelenleg nincs működő középfokú vasúti szakiskolai képzés. A szakemberek úgy látják, hogy a menetrend, a csatlakozások szétesése, az eljutási idők növekedése miatt végső soron a vasút maradék versenyképessége is eltűnhet.


Ha a közlekedés egészét nézzük, akkor messze a vasút a legzöldebb és legbiztonságosabb szárazföldi közlekedési eszköz. Persze, ha rosszabb állapotban vannak a pályák és a járművek, amire Magyarországon vitán felül sok a példa, akkor elvileg balesetveszélyesebbek is lehetnek, de valójában statisztikailag elemezhetetlen esetszámról beszélünk, sarlatánság volna mondjuk a tavalyi négy tehervonat-balesetből bármire is következtetni. Lehet köztük emberi mulasztás, járműhiba, de akár pályaprobléma is – mondta Tevan Imre, a Magyar Vasút szerkesztője. A hivatalos vizsgálatok majd feltárják minden esetben a körülményeket, de annyi már most látszik, hogy teljesen különböző módon történtek a balesetek, így nem valószínű, hogy indokolt lenne bármilyen tendenciáról beszélni.

A MÁV-csoport által kiadott előző éves vasútbaleseti statisztika ezeket a pályán történt baleseteket nem is említi, a közlemény kizárólag a vasúti átjárókban történtekről, illetve az autósok által eltört sorompókról szól. Eszerint 2023-ban – a közlemény kiadásáig – 61 baleset történt vasúti átjáróban, ezekben kilencen életüket vesztették, heten súlyos, tizenketten könnyű sérüléseket szenvedtek, 35 esetben pedig anyagi kár keletkezett. A közlekedők évente átlagosan 800 esetben törték le a sorompó csapórúdját. A közlemény szerint ezek azok a szomorú tények, amelyek a közvéleményre tartoznak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.