2024. január 19., péntek

FLECK ZOLTÁN: A NEMZETI KONZULTÁCIÓBAN NEM A MAGYAR TÁRSADALOM VÉLEMÉNYE TÜKRÖZŐDIK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.01.19.


...A szuverenitásunk védelméről szóló legutóbbi nemzeti konzultációban a kérdések többek között a rezsitámogatásra, a kamatstopra, az extraprofitadóra, a migránsgettókra, Ukrajnára, a gyermekvédelmi törvényre és a külföldről érkező kampánytámogatásokra is vonatkoztak. Mi a legnagyobb probléma ezzel?


Az, hogy véleményt csak kérdésre kifejtve lehetne elmondani, de ezek nem kérdések voltak, ahogy a nemzeti konzultációk történetében egyszer sem. Ha Orbán meg akarja a nemzeti konzultációra adott válaszokkal erősíteni a pozícióját Európában, akkor ez arra teljesen alkalmatlan eszköz. Szerintem ez egy befelé szóló propagandaeszköz.

Ennek segítségével követni tudják a hithű híveik számát. Most azt közölték, mintegy 1,4 millió konzultációs ív érkezett vissza. 2017-ben a fő ellenségnek kikiáltott Soros Györgyhöz kötött, migráns-betelepítési „Soros-tervről” szóló konzultációra állítólag 2,3 millió válasz érkezett. Ehhez képest a mostani 1,4 milliónyi válasz inkább elenyészőnek tűnik. De fontos a szám egyáltalán?

Szerintem a hasukra ütve találják ki, hogy milyen szám legyen. Már az sem hihető el, amit kérdeznek, de ezek a számok biztosan nem. Tartalmilag egy hergelésről van szó, és csak az ellenséges érzelmek felkorbácsolásáról szól. Az ifjabb Sorost, és Ursula von der Leyent mutató óriásplakátok jól kifejezik ennek a konzultációnak a lényegét: az ellenség megnevezése, semmi más.

Ez a propagandaeszköz a nácik „találmánya” volt. Vásárhelyi Mária írta meg a Hírklikkben, hogy a nemzeti konzultáció a Harmadik Birodalom propagandagépezetében fontos szerepet töltött be. Néhány héttel Hitler hatalomra jutása után új törvényt fogadtak el és bevezették a népi konzultáció intézményét, amelynek értelmében a kormány saját kezdeményezésére konzultálhatott a néppel bizonyos kérdésekben. Onnan vették át Orbánék a módszert?

A diktatúrák technikája, különösen a manipuláció tekintetében nem sokat változott a múlt század első fele óta, úgyhogy ezek ugyanazok a módszerek, és ugyanaz a hatásuk is. Sem differenciált véleményt, sem vitát, sem demokratikus részvételt nem tud elérni egy ilyen konzultációs eszköz, egyszerűen csak az érzelmi hergelést, és a figyelemelterelést képes szolgálni. Nyilván valamivel majd meg kell magyarázni, hogy miért rossz a viszony az Európai Unióval, miért akarnak kizárni minket bizonyos szavazásokból, miért nem jönnek a pénzek, amiket korábban beígértek, miért maradnak itthon a diákok, akik Erasmus-pályázattal akartak kimenni, miért nem vehetnek részt az átalakított egyetemek európai konzorciumokban, és még sorolhatnám. De azt nem gondolom, hogy az Európai Unió intézményeinek vagy állampolgárainak bármilyen füle lenne erre a magyarázatra. Ez befelé szól. Különösen a választások előtt érdemes az ellenséget megnevezni, hogy mindenki tudja. Ez a tábor megerősítése. Azt sem hiszem, hogy Orbán abban bízna, hogy az eddig nem rá szavazókat ezzel a módszerrel meggyőzi. Egyetlen dolgot tud csinálni, hogy azt a magot egyben tartja, amelyik rá szavaz, és még elég ahhoz, hogy biztonságban érezze magát. De milliárdokat kell rákölteni, hogy folyamatosan kondicionálja ezt a szavazómagot.

Ezek szerint a Fidesz szavazói mag olyan 1,4 millió körül lehet

Ezt nem tudom. Szerintem előbb nézik meg, hogy hány „magszavazatra” van szükségük, és aztán mondják meg, hogy hányan vettek részt a nemzeti konzultáción...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.