2024. január 23., kedd

HÁMORI JÁNOS: HOGYAN GAZDAGODHATNAK EGY FILLÉR NÉLKÜL A NER-MILLIÁRDOSOK?.

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HÁMORI JÁNOS
2023.12.11.


...A váltó már sok vihart megélt a történelme során, ám még ma is konkrét fizetési eszköz a polgári életben, a mi Polgári Törvénykönyvünk is pontosan rendelkezik felőle. Mindezt érdemes tudni, a következő elképzelés miatt.

Mit tennék én akkor, ha mondjuk nem egy vejkó, hanem egy nagybácsi lennék a NER forgatagában? Például, ha eladó lenne egy szép kastély, amit az Állam tulajdonol, és szeretném megvenni, viszont nem lenne pénzem rá. Egy fillérem se. Én – a nagybácsi –elmennék az Állam illetékes hivatalához és megkérdezném őket, hajlandók lennének-e eladni nekem a kastélyt, némi fizetési haladék ellenében?

A kastély ára legyen mondjuk 10 milliárd forint. Az összeg és a futamidő nagyságrendjére való tekintettel, kibocsátanék az Állam javára egy 8 évre szóló 15 milliárd forintos váltót, tisztelettel.

Miután mindenki tudja, hogy nagybácsi vagyok a NER-ben, a dolognak aligha lenne akadálya. Sohasem lehet tudni, hogy most a saját szakállamra dolgozom, vagy az unokaöcs nevében vásárlok. Végül is az Államot nem éri kár: a ma 10 milliárdot érő kastély után 8 év múlva 15 milliárdot kap, ez ellen még a DK sem szólalhatna fel. Poltról, az Állami Számvevőszékről vagy az Antikorrupciós Hivatalról már nem is beszélve.

Ám a lényeg: az egész ügylethez egy árva fillért sem kell megmozgatni, egyetlen bankszámlán sem mozdul meg egy forint sem: nem jelenik meg sehol, leginkább az állami költségvetésben nem, ahol bárki is rákérdezhetne a dologra.

Az állami hivatal mossa majd a kezeit, a váltót (rajta a nagybácsi aláírásával) – mint az Állam követelését – át fogja küldeni az állami adósságot kezelő központnak. Minden abszolút törvényes. Ott két kézzel kapnak majd utána, a váltó ugyanis végre nem állami adósságot, hanem követelést jelent, tehát még csökkenti is az államadósság állományát. Bárcsak minden nap hozna egy ilyet a Télapó!

És mi lesz a nagybácsival? Vele az állami hivatal adásvételi szerződést köt, amivel a nagybácsi azonnal a Földhivatalba rohan és másnap a nevére íratja a kastélyt. 8 évig egy fillért sem kell váltó-kötelezettsége után fizetnie, sem törlesztést, sem kamatot – pénz nem mozdul, mégis gazdagabb lett egy 10 milliárdot érő kastéllyal. Amit azután gyorsan megnyit az úri közönségnek, dől a bevétel. Készpénzt egy fillért sem adott ki, ellenben azonnal készpénzhez jut. Ha a nagybácsi megszorul, legfeljebb majd megveszi tőle valaki a kastélyt. Nagy a NER klientúra, mindig rávehető valaki a vásárlásra.

Végül: mi történik a váltóval 8 év után?

Semmi. Lejár. Behajthatatlan.

A nagybácsi már réges-régen a Bahamákon, Belizben vagy Dubajban tengődik, utolérhetetlen. Martinit iszik jégkockákkal a jacht teraszán. A kastélynak semmi köze a váltóhoz, azon kötelezettként a nagybácsi és nem az ingatlan szerepel. A váltó-bíróság néz ki a fejéből: így járt a váltó birtokosa, esetünkben az állami adósságkezelő. Tágabb megközelítésben az adófizetők.

Mindehhez, persze, egy nagybácsi, továbbá egy állami vagyonkezelő és egy államadósságkezelő is kell. Mindegyik már ma is rendelkezésre áll.

Ám, ami miatt ezt a sok bonyodalmat megírtam: az egészhez egyetlen fillér készpénz sem kell, egyetlen bankszámlán sem történik mozdulás. Síri csönd mindenhol. Nyoma semminek sincs.

Amennyiben pedig az ilyen váltókat – mert bizony léteznek – azok a bizonyos magán-tőkealapok (akiket senki sem ellenőrizhet!) tologatják egymás között, akkor bármi megtörténhet. Ők csak segítenek mindenfélét írogatni a „papírok” hátára, miközben az ország jelentős része átíródik a „nagybácsi” és szűkebb-tágabb családja nevére.

Na ez az, amiről a kedves olvasó jobb, ha nem tud. Vigyáznak is rá, hogy soha ne is tudjon meg semmit. Üdvözöljük a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.