2024. január 7., vasárnap

ORBÁN DÖNTÉSE MINDIG AZON MÚLIK, KI VAN ÉPPEN KÖZEL A FÜLÉHEZ

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.01.07.


Nincs gazdaságpolitika, csak a politikának alárendelt gazdasági döntéshozatal van – mondta Bod Péter Ákos, akivel arról beszéltünk, hogy mire kell vélni a Varga Mihály – Nagy Márton – Matolcsy György közötti „kakaskodást”, illetve, hogy annak milyen hatásai lehetnek, vannak a magyar gazdaságra, a magyarországi lehetőségek megítélésére a befektetők részéről. A közgazdász professzor, korábbi jegybankelnök kifejtette, persze mindent Orbán Viktor irányít, az ő megoldása pedig azon múlik, hogy éppen ki van közel az ő füleihez. A kormánypolitikát tekintve, ugyanis nincs gazdaságpolitikai filozófia a kormányzás mögött, ami mögötte van, az politikai logika, a döntési függetlenség maximalizálása, és ez a gazdaságpolitika egyik eszköze.


Nem csak presztízsveszteség érte Varga Mihályt az utóbbi hónapokban amiatt, hogy a miniszterelnök Nagy Mártont tolta az előtérbe. A pénzügyminiszter egyben komoly pozícióvesztést is elszenvedett a január óta már saját minisztériumot irányító, oda számos más tárcától bezsákolt feladatot „elnyert” nemzetgazdasági miniszterrel szemben. Az Orbántól megszokott egyfajta kamarillapolitika jeleként eközben Varga is kapott némi koncot – például vétójogot az újonnan felállított kormányzati költségvetési előkészítő munkacsoportban. A költségvetési szigor felett őrködni hivatott pénzügyminiszterrel szemben Nagy Márton rendre a szigor lazításáról beszél, és sokat elárul, hogy a nyilvánvaló éles ellentét dacára, Varga – a csütörtöki sajtóértekezletén is – igyekezett elmismásolni a kettejük közötti szakmai, hozzáállásbeli különbséget (az más kérdés, hogy ez nemigen sikerült neki). És akkor még nem beszéltünk a második jegybankelnöki ciklusa végéhez közeledő, és vélhetően emiatt is egyre frusztráltabbnak tűnő Matolcsy Györgyről. A kérdés az, valósak-e a külvilág által érzékelt feszültségek? S még inkább az, vajon mennyit ártanak ezek a magyar gazdaság megítélésének, a befektetők hozzáállásának? Bod Péter Ákost kérdeztük.

Abban semmi új nincs, hogy mindent a kormányfő irányít és a döntése, a megoldása azon múlik, hogy aktuálisan ki van közel az ő füleihez. Ennek az oka, hogy a hosszú évek óta folytatott kormánypolitikát tekintve, nincs gazdaságpolitikai filozófia a kormányzás mögött, ami mögötte van, az politikai logika, a döntési függetlenség maximalizálása, s ez a gazdaságpolitika egyik eszköze – fejtette ki a korábbi jegybankelnök. Példaként hozta fel, hogy nagyon sokat megtettek az egymást követő Orbán-kormányok azért, hogy „megszabaduljanak” a Nemzetközi Valutaalaptól, vagy hogy tartsák a három százalékos deficitkorlátot. „Tették ezt azonban nem azért, mintha ez lenne a filozófiájuk, hanem azért, mert ezek bizonyos értelemben külső korlátozást jelentenek a számukra.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.