2024. január 24., szerda

SZŰZ MÁRIA, SEGÍTS, MÁR CSAK MAGYARORSZÁG VÉDI A NATO-T A SVÉD CSATLAKOZÁSTÓL! A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2024.01.24.


Török árulás, észt szauna, Fradi-szív, vörös-tengeri helyzet és berosáló forint a reggeli hírlevélben.


Üdvözöljük az olvasókat! Ismét jelentkezik a reggeli hírlevelünk, ami az elmúlt nap legfőbb híreit gyűjti össze (de van több is). 




Kezdésnek itt van 4 kiemelt cikk a címlapról:





BELFÖLD

Aggasztó a helyzet, még az is lehet, hogy az EU egyik leggazdagabb országa csatlakozik a NATO-hoz, ha Magyarország nem tesz valamit ellene!

Orbán Viktor hirtelen meghívta a svéd kormányfőt, hogy a NATO-csatlakozásról is beszéljenek, de a svéd külügyminiszter azt mondta, nem lát okot arra, hogy Magyarországon tárgyaljanak a NATO-csatlakozásról. Közben a török parlament megszavazta Svédország NATO-csatlakozását, így már csak a magyar Országgyűlés jóváhagyása hiányzik. Ide vezetett a nagy silent treatment.

Véletlenül kiderült, hogy Pintér Sándornak tavaly titokban havi 462 ezer forinttal nőtt a fizetése: tavaly ennyi volt a havi átlagos fizetés Magyarországon, de ezt a 17,5 százalékos emelést az államtitkárai is megkapták.

A jegybank 7 pontos „szakmai cikkel” szállt bele Orbán kedvenc kamarai elnökébe, Parragh Lászlóba: az MNB szerint Parragh „nem látja át a jegybank és a monetáris politika működésének lényeges pontjait”, a nyilatkozatai sokszor megtévesztők.

Folyamatosan erősödő migrációs nyomással riogatnak, menekültek meg sehol: novemberben mintha egyik napról a másikra megszűnt volna a bevándorlás a déli határon, eközben az állami médiumok továbbra is migrációs katasztrófával riogatnak. A visszaesés háttérében a szerb választások miatti erőfitogtatás állhat.

A KSH látványos térképpel mutatta meg, hogy a kevés magyar vallásos milyen soknak is feltüntethető: ha a 43 százaléknyi vallásos magyart vesszük 100 százaléknak, mindjárt jobban megfelelünk a keresztényi retorikának.

Békés Márton büszke rá, hogy a könyvét egy szélsőjobboldalisága miatt titkosszolgálati megfigyelés alatt álló német politikus is olvassa, az a Björn Höcke, aki korábban szégyennek nevezte a berlini holokauszt-emlékművet.

- Eljutott odáig Lánczi Tamás, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak foglalkoznia kell a médiával is.

- A Magyarságkutató Intézet a magyar kultúra napján nem találta el rendesen a Himnusz első sorát.

- Az Állami Számvevőszék hiányosságokat talált Szöllősi György szervezetének ellenőrzésekor.

- 800 diák fogja fogadni Novák Katalint Gyulán, a részvétel a tankerület szerint önkéntes alapú.

- 2 év fogházat kapott 5 évre felfüggesztve az óvodást a buszban felejtő buszsofőr.

- Meztelenre vetkőzött, majd felállt az oltárra egy férfi a Szent István-bazilikában, a rendőrök szedték le.

GAZDASÁG

Nagy Márton ötletelni kezdett, hogy hozzányúlna a változó kamatozású hitelekhez: összecsinálta magát a forint, bezuhant a tőzsde.

Megugrottak a fizetések novemberben, nettó 338 500 forint volt a középérték, a pénzügyi szektorban dolgozók havi átlagos bruttója közel járt az 1 millióhoz.

A Fudan egyetem még nincs sehol, de a fenntartására létrehozott alapítvány egy éven belül a harmadik főigazgatót kapja: a korábban Pegasus kémszoftverrel célba vett volt pekingi nagykövetet Csák János politikai tanácsadója váltja.

A Belügyminisztériumnak nyilvánosságra kell hoznia egy 10 évre titkosított, 280 millióért írt egészségügyről szóló tanulmányt: 2020-ban rendelte meg a tárca „a magyar egészségügy lehetséges értékalapú átalakításáról” szóló tanulmányt.

Az OMSZ széttárja a karját, a betegszállító cég elérhetetlen, a SOTE nem válaszol Curtis anyjának ügyében, és egyelőre az sem derült ki, hogy valóban indult-e vizsgálat bárhol is amiatt, mert egy betegszállító magára hagyott egy idős, mozgásában korlátozott nőt.

Rossz a kazán, 12 fokban tanulnak a tatai szakképző diákjai, csak négy teremben van fűtés, „fél osztályok és a fél tanári kar állandóan beteg”.

- A GVH megfigyelőként csatlakozott a türk államok versenytanácsához.

- Több mint 60 milliárd forintnyi kifizetetlen számla állt a kórházakban december végén.

Lemodellezték, milyen lenne a főváros látképe a rákosrendezői Mini-Dubaj toronyházaival.

- Harmadszor is kiadták az engedélyt a Fertő-tavi gigaberuházásra, harmadszor is bíróságra kerül az ügy.

- A saját szemével akarta látni, a lombkoronasétánynál járt az amerikai nagykövet.

- Hétfőn rekordot döntött a villamosenergiai terhelés Magyarországon.

- 100 tonnával kevesebb szemét úszik a Tisza tetején.

KÜLFÖLD

A vörös-tengeri helyzet még nem az Armageddon, de a világkereskedelem fontos problémájára világít rá: alternatív útvonalakat kell keresni, mert a mostani helyzet, valamint a korábbi válságok jól mutatják a fontos tengeri kereskedelmi csomópontok sebezhetőségét.

A nyugati erők újabb jemeni húti állásokat bombáztak: ez már a 8. légicsapás-sorozat volt, de még nem tudják elérni, hogy az Irán-párti hútik befejezzék a kereskedelmi hajózás elleni támadásokat.

Kaminski fia szerint apját akarata ellenére orrán át táplálják a börtönben: az éhségsztrájkoló volt lengyel belügyminiszter állítólag csak az infúziós táplálásba egyezett bele.

- Az izraeli hadsereg kedden vesztette a legtöbb katonáját Gázában, közben teljesen bekerítették Hán Júniszt, a civilek pedig bennrekedtek.

- Harmincszorosára nőttek a kanyarós megbetegedések Európában.

- Lopásgátló funkció jön az iPhone-okra, miután korábban ellopták egy csomó ember adatait.

OROSZ-UKRÁN

Ijesztően magas az átlagéletkor az ukrán hadseregben, öregedő katonákkal nehéz harcolni az agresszor ellen: a hivatalos adatok titkosak, de a nemzetközi sajtó becslései szerint az átlagos ukrán katona 43 éves, miközben a fiatalok mozgósítása nehézségekbe ütközik. Sokaknak már a lőszerek rakodása is gondot okoz, nemhogy a támadó műveletek végrehajtása.

Donald Tusk azt mondta Orbánról, hogy akik csendben támogatják Putyint, elárulják Európát, és a pokol legsötétebb bugyrait érdemlik azok, akik erkölcsi konfliktusok idején semlegesnek tettetik magukat. Szijjártó Péter szerint az ukrán hatóságok mindent megtesznek azért, hogy a hétfői találkozó a valódi tartalom helyett ne másról szóljon.

- Kijevet és Harkivot rakétázták az oroszok, legalább 60 ember megsérült.

- Alekszej Navalnijt a börtönben minden hajnali 5-kor egy putyinista énekes popslágerével ébresztik, de szigorúan a himnusz után.

KULTÚRA

A minisztérium összes cégénél elrendelte a szponzori szerződések felmondását Lázár János. Kubatov Gábor szerint aki megvonja a támogatást a Fraditól, az nincs tisztában a nemzeti érzéseinkkel, és az FTC elnöke torkig van az ilyenfajta módszerekkel és emberekkel.

Anna Hints dokumentumfilmjében, a Smoke Sauna Sisterhoodban meztelen nők ülnek Észtországban az erdő közepén, egy szaunában, és a női léthez kapcsolódó történeteket osztanak meg egymással.

- Az Oppenheimer 13, Mihalek Zsuzsa 1 Oscar-jelölést kapott.

- És már ingyen is hallgatható a Borízű hang 155. része.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.