2024. január 29., hétfő

VITÉZY SZOROS VERSENYBEN VAN AZ ISMERETLEN FIDESZESSEL KARÁCSONY ELLEN – MÁR SZINTE BIZTOS, HOGY ELINDUL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMP ANDRÁS
2024.01.29.


Meglepő eredményt mutat egy, a Válasz Online birtokába került friss belső mérés: az LMP által rendelt kutatás szerint Vitézy Dávid máris 16 százalékon áll a főpolgármesteri versenyben. Az eredmény ismeretében most már szinte biztos, hogy a közlekedési szakember elindul a júniusi főpolgármester-választáson, s az LMP (valamint egy vagy több civil szervezet közös) listáját is ő vezeti majd. Értesülésünket mind az LMP háza táján, mind Vitézy környezetéből többen megerősítették, s hogy hivatalosan nem álltak még elő a farbával, annak leginkább a Fidesz az oka – máris mutatjuk, hogyan. Pillanatfelvétel a nagy Budapest-csata előtt.


Több belső mérés is eljutott a Válasz Online-hoz az utóbbi napokban – az egyik egészen friss. A Pulzus közvéleménykutató (Závecz Tibor érdekeltsége) múlt heti mintavétele után arra jutott, hogy ha most tartanák a főpolgármester-választást, Karácsony Gergelyre a budapestiek 38 százaléka szavazna, Vitézy Dávidra 16, míg a fideszes fővárosi főispán Sára Botondra 18 százalék.

Értesüléseink szerint ráadásul Karácsonyék belső mérései is nagyon hasonló eredményeket hoztak. Csakhogy míg a főpolgármester környezetében a tetemes előnyt egyértelműen a városvezető verhetetlenségének bizonyítékaként értelmezik, a Pulzus-mérést megrendelő LMP-ben már arról folyik a szó: Vitézy akár nyerhet is.

Ekkora különbség láttán ilyesmiről álmodozni? Meglepő lehet, de egyrészt a 16 százalék sokkal magasabb érték, mint ahova a közbeszéd Vitézyt be szokta árazni (úgy 5 százalék környékére), másrészt pedig a lényeg a tendencia. A Závecz Research által készített, szintén az LMP által rendelt korábbi kutatásban (mintavétel: november 27.-december 4.) Vitézy ugyanis még csak 9 százalékon állt. Nem egészen két hónap alatt ekkora növekedést produkálni márpedig kétségtelenül szép teljesítmény – főleg úgy, ha az ember még csak nem is főpolgármester-jelölt.

Merthogy Vitézy hivatalosan még mindig nem az. Az ismert közlekedési szakember megkeresésünkre most is csupán a kincstári szöveget közölte: még nem döntötte el, indul-e, de egyeztet emberekkel arról, volna-e lehetőség a pártpolitikai logikát meghaladva, szakpolitikai alapon tenni a városért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.