2024. február 29., csütörtök

ÁTLÁTHATATLANUL OSZTJÁK A MINŐSÍTÉSEKET, BUDAPESTEN ALIG KAPNAK 4–5 CSILLAGOT A MAGÁNSZÁLLÁSHELYEK

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2024.02.29.


Könnyid László kinevezéséig a budapesti magánszálláshelyek negyede 4 vagy 5 csillagos minősítést kapott, de miután a Szállodaszövetség volt vezetője felelt ezért, az érték 6 százalékra csökkent. Hivatalos magyarázat nincs, a kisebb szálláshelyek tulajdonosai szerint szubjektív, önkényes rendszer szerint osztogatják a csillagokat. Egy levelet is megfogalmaztak a szakma képviselői a Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ), melyben azt kérik, gondolják újra a minősítési rendszert.


2022 januárjától kezdődött meg a magyarországi szálláshelyek kötelező minősítése, amelyet a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület (MTMT) végez. 2022 októberében Könnyid Lászlót nevezték ki a szervezet élére. A Szállodaszövetség volt elnöke a Magyar Turisztikai Ügynökségtől igazolt át az MTMT-hez, ahonnan egy év után vissza is tért az MTÜ-höz, méghozzá a vezérigazgatói posztra. Habár Könnyid csak egy évet töltött el az MTMT élén, bizonyos értelemben mégis látványos munkát végzett.

A 24.hu adatai szerint 2022 októberéig az MTMT négyezer magánszálláshelyet minősített, és ezek 18,8 százaléka kapott 4 vagy 5 csillagos minősítést. A budapesti magánszálláshelyek esetében 870-et értékeltek 2022 tizedik hónapjáig, és ezeknek a 25,17 százaléka kapott 4 vagy 5 csillagot.

Aztán megérkezett Könnyid László, a Szállodaszövetség volt elnöke, és 2022 októbere után Budapesten a 2955 minősítésből már csak 6,6 százalék kapott 4–5 csillagos minősítést, vagyis a negyedére csökkent a korábbiakhoz képest ezek aránya.

Miközben a panziók és a szállodák esetében gyakorlatilag nem változott a minősítési arány a Szállodaszövetség volt elnökének regnálása alatt, az egyéb szálláshely kategóriába tartozó helyeket – döntően apartmanokat – is lepontozták 2022 októbere után. Könnyid érkezése előtt 988 egyéb szálláshelyet minősítettek, ezeknek 42 százaléka kapott 4 vagy 5 csillagos minősítést. 2022 októberétől viszont a 2197 egyéb szálláshelyből már csak 22,85 százalékot soroltak be ebbe a kategóriába...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.