2024. február 23., péntek

„AZ AKKU-FELDOLGOZÓK SÚLYOSAN VESZÉLYEZTETIK AZ ÉLETMINŐSÉGET ÉS A KÖRNYEZETET”

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ EXTRA
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2024.02.22.A magyarországi akkumulátor-ipar okozta gazdasági és környezeti károk, fokozódó tiltakozás az újabb feldolgozó üzemek létesítése ellen, illegális raktárakban tárolt veszélyes hulladékok – ezekről a témákról volt szó az Átlátszó podcast-adásában. Vendégeink Győrffy Dóra közgazdász, valamint Orosz István, bátonyterenyei és Kormányi Zsolt, sóskúti lakosok voltak, a beszélgetésben az Átlátszót Bodnár Zsuzsa képviselte.


A kormány nagyhatalommá kívánja tenni Magyarországot az akkumulátor-gyártás terén, emiatt viszont gondoskodni kell az irdatlan mennyiségű akku-hulladék kezeléséről. Vendégeinkkel az ennek kapcsán felmerülő problémákról beszélgettünk.

Győrffy Dóra egyetemi tanár, közgazdász számos tanulmányban tárta fel, milyen következményekkel kell számolni a növekvő számú hazai akkus beruházás kapcsán. Az akkumulátorgyártás mind a gazdasági felzárkózás, mind a környezet szempontjából károsnak tekinthető Magyarország számára – fejtette ki a szerző egy korábbi tanulmányában.

Vendégünket műsorunkban az akkuhulladék sorsáról és kezeléséről írt újabb tanulmányában leírtakról faggattuk. Győrffy Dóra elmondta, hogy nemcsak az akkumulátorgyártás hazai erőltetése kecsegtet az ország számára kevés gazdasági előnnyel, hanem az akkuk újrahasznosítása is. A közgazdász számos érvvel és adattal támasztotta alá, hogy a feldolgozás – a gyártáshoz hasonlóan – nagyon energia- és vízigényes folyamat, valamint rendkívüli környezeti terhelést is jelent.

Szerinte elemzőként már értelmetlen is azt vizsgálni, hogy az akkumulátor-újrahasznosítás hazai kiépülése elősegíti-e az ország gazdasági felzárkózását az EU átlagához – sokkal inkább arra kell felhívni a figyelmet, hogy mennyire

súlyosan veszélyezteti a magyarországi életminőséget és környezetet.

A beszélgetés másik két vendége Orosz István, bátonyterenyei és Kormányi Zsolt, sóskúti lakos volt. Orosz István régóta követi a SungEel Kft. Bátonyterenyén működő feldolgozó-üzemének működését. Feljelentést is tett a cég által okozott környezeti és egészségügyi károkozás, valamint az illegálisan tárolt akku-hulladékok ügyében – ezekről több cikkünkben is beszámoltunk már.

Vendégünk a podcastban elmondta, hogy a Bátonyterenyén mért légszennyezettségi adatok és az üzem környezetében tapasztalt bűz, majd a cég folyamatos bírságolása rendkívül aggasztóak. Szerinte a hatósági ellenőrzések sem megbízhatóak, s emiatt a civil szervezetekre és a helyi lakosságra hárul a feladat, hogy az ügyben felhívják a veszélyekre a figyelmet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.