2024. február 22., csütörtök

DURVÁN DRÁGUL A BANKOLÁS, SZINTE MINDEN PÉNZINTÉZET 15 SZÁZALÉK FELETT EMELI A LAKOSSÁGI DÍJAIT

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2024.02.22.


Nem ismer határt a bankok profitéhsége. A tavalyi rekordévután szinte minden pénzintézet 15 százalék felett emeli a lakossági díjait.

A távközlési cégekhez hasonlóan a bankok számára is lehetőséget biztosít a törvény, hogy a bankoláshoz kapcsolódó díjaikat az előző évi infláció mértékével, jelen esetben akár 17,6 százalékkal emeljék. A közleményekből az derül ki, hogy szinte minden pénzintézet él is a maximális díjemelés lehetőségével. Tavaly a magyar bankrendszer rekordmértékű, 1400 milliárd forintos profitot termelt az MNB összesítése alapján.

A kiugróan magas nyereséghez kellett a magas, 18 százalékos jegybanki kamat, illetve a nagy kamatkülönbözet a betéti és hitelkamatok között. Idén jelentősen csökkennek a kamatok, az alapkamat az év eleji 10,75 százalékról az év végére 6 százalék közelébe esik, vagyis ezzel idén már nem lehet a tavalyihoz hasonló mértékben keresni, így előtérbe kerültek a díjbevételek, illetve azok növelése.

A bankok többsége az elmúlt hetekben már bejelentette, hogy mennyivel emel, a díjemelések márciustól májusig élesednek a pénzintézetek egyéni döntése nyomán. A 15-17 százalékos díjnövelés azt is jelenti, hogy a bankok díjai az idei 4-6 százalékos várható infláció akár háromszorosával nőnek, ami különösen a tavaszi hónapokban emelheti a pénzromlás mértékét.

A K&H Bank mindennapi bankoláshoz kötődő díjai átlagosan a tavalyi infláció alatt emelkednek, legalábbis a banki közlemény címe szerint, amely azonban csak részben bontja ki a teljes igazságot. A közlemény szerint a számlavezetési díjak például alig több mint 5 százalékkal lesznek magasabbak. A bankszámlacsomaggal rendelkező lakossági ügyfelek 63 százaléka részesül különböző kedvezményekben, mintegy harmada a számlavezetési díj felét fizeti, negyede pedig ingyen kapja ezt a szolgáltatást. Ugyanakkor a közleményéből az is kiderül, hogy a bank április elsejétől általánosan 17,6 százalékos díj­emelést alkalmaz.

Az Erste Bank a teljes lakossági ügyfélkörére átlagosan 13 százalékos díjemelést vet ki, az emelés viszont csak május elsején lép életbe. A közleményből kiderül, hogy a digitális ügyfeleknek szóló George számlák és kártyák, illetve a gyerek- és a diákszámlák, valamint az ezekhez tartozó kártyák számlavezetési-, utalási- és kártyadíjai nem változnak majd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.