2024. február 22., csütörtök

NEM ÜRES LESZ A DEMOKRÁCIÁNK, HANEM RADIKÁLIS – VÁLASZ KÖRÖSÉNYI ANDRÁSNAK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: NAGY ZSOLT
2024.02.21.


Amennyiben a politikai mainstream fenntartja politikai karanténját a radikális ideológiákat hirdető mozgalmakkal szemben, a demokrácia – Körösényi András állításával ellentétben – nem kiüresedett „nagykoalíciókból” fog állni. Ellenkezőleg: radikális–mainstream-váltógazdaság alakulhat ki, amelynek hatására a társadalmi kohézió eltűnése fenyegetheti a nyugatot. Nagy Zsolt politológus válaszcikke.


Alábbi cikkem válasz Körösényi András február 16-án, a Válasz Online-on közölt publicisztikájára, amelyben a politikai karantén káros hatásait mutatja be. A karantén valóban rossz stratégia, azonban a probléma nem a pártharcok eltűnésében, a kartellezésben áll, hanem az új – minden eddiginél mélyebb – törésvonal állandósulásában. Az tényleg szétfeszíti a demokratikus normákat és szabályokat – csakhogy mindkét oldalról.

Körösényi András cikke persze maróan aktuális és súlyos problémára világít rá: a mai nyugati politika – amelybe ebből a szempontból Magyarország is illeszkedik – egyre inkább a „mainstream” és a „populista, szélsőséges, radikális” elemek szembenállásából áll. A kiindulóponthoz érdemes tisztázni: 2024-re oda jutottunk, hogy a radikális pártok immár nem esnek szét koalícióképtelenség okán – mint azt láthattuk Olaszországban a második világháború utáni kommunistáknál. Nem csak egy kisebbségi álláspontot képviselnek, ami a politika peremére rakja őket – mint láthatjuk azt a német Die Linke esetében. És: nem csak elszigetelt esetben tudnak a hatalom közelébe kerülni – mint 2000 évek elején, amikor az FPÖ kisebb koalíciós partner lett az osztrák kormányban, de a megszűnés szélére sodorta őket a kormányzás. Olyan politikai mozgalmakról van immár szó, amelyek képesek voltak a megújulásra, beemeltek új – akár korábban épp a másik oldalnak tulajdonított – elemeket a politikai napirendjükbe, képesek megszólítani a tömegeket és komoly alternatíváját tudják mutatni a kormányzó eliteknek mind felkészültség, mind a hazai támogatottságuk és nemzetközi szövetségrendszerük alapján...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.