2024. február 22., csütörtök

A MAGÁNEGÉSZSÉGÜGY LEGFONTOSABB SZOLGÁLTATÓI: KI LEHET MÉG NAGYOBB, KI HULLIK KI A ROSTÁN?

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2024.02.22.


A Telex nagy cikkben foglalkozott a magánegészségügyi piaccal. Megállapítottuk, hogy a magyar háztartások jobb anyagi helyzete és a közegészségügy leromlása miatt sokáig nagyon szépen gyarapodott a szektor. Aztán a Covid még erre is rátett egy lapáttal, az állami intézményeket annyira lefoglalta a járvány kezelése, hogy sok vizsgálat és beavatkozás már csak a magánszektorban volt elérhető.

Ennek a gyarapodásnak azonban 2022-ben hirtelen vége szakadt. Az embereknek már nem volt elég pénzük, az orvosbérek és az energiaárak viszont úgy megugrottak, hogy még mindig áremelésekre lett volna szükség. Ám mivel ezt már nem bírta volna el a keresleti oldal, végül a kevesebb szolgáltatás és a csökkenő jövedelmezőség jellemezte az ágazatot. Jelen írásunkban azt szeretnénk megnézni, hogy kik ma a legfontosabb szereplők, mely cégeknek fut továbbra is jól a szekér, illetve melyek azok, amiknek az esetében változásokra volt már szükség.

Szereplők, szolgáltatók

Ami a konkrét magánpiaci szereplőket illeti, ez nagyon fragmentált szolgáltatói szektor. Nincs igazán nagy játékos, senkinek sincs két számjegyű piaci részesedése sem. A forgalmat tekintvevan fél tucat tízmilliárdos;

- van egy tucat milliárdos;
- van ötven körüli pár százmilliós; illetve
- sok ezer pár milliós vállalkozás.

Ám a magyar magánegészségügyről szinte lehetetlen hiteles adatokat kapni, kérdezni lehet a szolgáltatókat, és csak reménykedhetünk abban, hogy azok nem tupírozzák fel az adataikat. Érdekes lenne tudni például, hogy mekkora a teljes piac (600 és 1000 milliárd forint között szóródnak a becslések), hogy kik a legnagyobbak és kinek mekkora a nyeresége.

Mindenesetre az Egészség&Üzlet Top 30 kiadványában Karli Péter elemző az érintett cégek ellenőrzésével a 2022-es adatokra elvégezte ezt az összesítést. Szerinte 2022-ben és 2023-ban nem volt jövedelmező a szektor. A lista szerint 2022-ben még a Medicover volt az első, igaz, ennek a csoportnak bizonyos jövedelemhányada voltaképpen nem egészségügy, hanem biztosítói tevékenység. 2023-ban pedig vélhetően a sokat vásárló, és ezáltal is bővülő Tritonlife lesz az első.
A továbbiakban nézzük meg részletesebben a magánegészségügyi piac 10 legnagyobb szereplőjét!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.