2024. február 29., csütörtök

MEGDÖBBENTŐ TÉNYEKET TÁRTAK FEL A BICSKEI GYERMEKOTTHONRÓL KÉSZÜLT OMBUDSMANI JELENTÉSEK

24.HU
Szerző: BENKE ÁGNES
2024.02.29.


Három videó is készült még 2011-ben, amelyekben a gyerekek részletesen elmesélték, hogyan zaklatta őket V. János, a bicskei gyermekotthon vezetője. Ehhez képest a rendőrség 2012-ben bűncselekmény hiányában zárta le az igazgató ellen indított első nyomozást. Nem ez az egyetlen megdöbbentő mozzanat azokban a jelentésekben, amiket az ombudsmanok készítettek.

Amint azt nemrég a 444 is megírta, már 2012-ben jelentést készített az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala arról a bicskei gyermekotthonról, amelynek igazgatóját, V. Jánost 2019-ben 8 év fegyházbüntetésre ítélték, majd 2021-ben – a tavaly elnöki kegyelemben részesült K. Endréhez köthető perben kényszerítés hatósági eljárásban bűntett miatt – további két év három hónap börtönre ítélték amiatt, hogy a helyettesével együtt igyekezett eltussolni a bűncselekményeket.

A 2012-es jelentés nemcsak arra világít rá, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterként már 2012-ben kapott jelzést Szabó Máté ombudsmantól a bicskei gyermekotthonban történtekről, hanem arra is, hogy az igazgató által bántalmazott gyermekek számos alkalommal jelezték, mi történik velük. Az említett (AJB-3091/2012. számú) ombudsmani vizsgálat az után indult, hogy az alapvető jogok biztosának hivatalához állampolgári bejelentés érkezett, miszerint a gyermekotthon néhány dolgozójának 2011 szeptemberében több gyermek is panaszkodott, hogy az igazgató szexuálisan molesztálta őket. Az ombudsmani eljárás megindításakor az ügyben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya szemérem elleni erőszak bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt már eljárást folytatott. A rendőrség ezt a nyomozást 2012. június 18-án kelt határozatával,

"mivel a nyomozás alapján nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése"
,

megszüntette...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.