2024. február 29., csütörtök

MÉG SZEDI ÁLDOZATAIT A COVID, 2023 UTOLSÓ HETEIBEN MAGYARORSZÁGON 12 SZÁZALÉKOS HALÁLOZÁSI TÖBBLETET MÉRTEK A 65 ÉVESNÉL IDŐSEBBEK KÖRÉBEN

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2024.02.29.


A járványügyi szakemberek ezt az őszi-téli koronavírus-járvány következményének tartják. Riport.


Idősebb pár szedelődzködik a Semmelweis Egyetem Szent Rókus Klinika tömbje oltópontjának folyosóján. Csak ők ketten vannak, épp elmenőben. A férj szerint az ördögnek tartoztak ezzel az úttal, oltást ugyanis nem kaphattak. Bent kiderült, hogy decemberben mindketten Covid-fertőzésen estek át, amit a patikai gyorsteszt is igazolt, tehát van természetes védettségük. Így Fehér Ágnes oltóorvos nem javasolta a vakcinát.

Most ezt elfogadták, de úgy tervezik, visszajönnek. A férfit néhány héten belül műtik, ha abból kigyógyult, visszaballagnak az oltásért. Lehet, hogy addigra már megint ősz lesz. Már tavaly ősszel jöttek volna, de akkor még nem volt elérhető Magyarországon az omikron variánsokra frissített változat. Pedig az asszony szerint ha akkor megkaphatják a vakcinát, talán megúszhatták volna a betegséget. Karácsony előtt alaposan megkínozta mindkettőjüket az új vírus, noha korábbról volt már három Pfizerük.

Oltás csak a legelszántabbaknak

A járványügyi szakemberek már tavaly májusban figyelmeztettek arra, hogy ősszel a 60 év felettieknél sürgető az immunitás megerősítése, mert a hazai adatok szerint az ő védettségük a legalacsonyabb. Ekkor vált ismertté a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának vizsgálata, miszerint a magyarok mindössze 40 százalékának volt meg a kettő alap és egy emlékeztető oltása. Többségüket 2022 elején, azaz több mint másfél évvel korábban oltották be utoljára. A kórházak tavaly már október elejétől elrendelték az egyre szaporodó covidos esetek miatt a maszkviselést, a nemzetközi járványügyi szervezetek pedig az oltások megerősítését ajánlották az omikron alvariánsaira frissített vakcinákkal.

Az Orbán-kormány nem vett tudomást a járványveszéllyel kapcsolatos hírekről, sőt, visszavonta a megrendelést a már korábban lekötött, az új variánsokra frissített hárommillió adag Pfizer-oltásra. December 11-17. között már a Nemzeti Népegészségügy és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) légúti figyelőszolgálata is azt tapasztalta, hogy a felső légúti tünetekkel kórházba kerülők döntő többsége koronavírussal volt fertőzött. A Covid–19 fertőzöttek csaknem háromnegyede pedig 60 éves vagy annál idősebb volt. Ekkor már zajlott egy meghívásos közbeszerzési eljárás, amellyel 100 ezer adag Modernát vásároltak. Ezek karácsony előtt néhány nappal került ki az oltópontokra. Ám még ekkor is csak a legelszántabbak juthattak hozzá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.