2024. február 21., szerda

MÉSZÁROS LŐRINC SZÁLLODÁJÁBAN DŐLHET EL, HOGY KI LESZ NOVÁK KATALIN UTÓDJA

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2024.02.21.


Talán még soha nem volt akkora szüksége a Fidesz-KDNP frakciójának összekapaszkodásra 2010 óta, mint most. Két népszerű, meghatározó politikusuk megbukott, és a kegyelmi ügy rég nem látott felfordulást okozott a magyar közéletben, alig négy hónappal az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt. Szerdán kezdődik a Fidesz–KDNP kétnapos kihelyezett frakcióülése Balatonalmádiban, a képviselők Mészáros Lőrinc szállodájában készülnek a parlament tavaszi ülésszakára.

„Olyan ez, mint egy rémálom. Mindannyiunkat megvisel” – fogalmazott Orbán Viktor a szombati évértékelő beszédében. Novák Katalin lemondása után új köztársasági elnököt kell keresni, és visszavonult a közélettől Varga Judit volt igazságügyi miniszter is. Utóbbi távozása azért is lehet különösen érzékeny veszteség a kormánypártoknak, mert a tervek szerint ő vezette volna a Fidesz EP-listáját a júniusi választáson. A kormánypártok főpolgármester-jelöltjéről továbbra sincs hír, a nagy felháborodást keltett kegyelmi döntésre pedig lassan három hete senki nem adott magyarázatot.

A kormánypártok kihelyezett frakcióülését így a megszokottnál nagyobb figyelem övezi.

„Az ülés kiemelt napirendi pontjai között szerepel az új államfőjelölt személyéről szóló frakciódöntés, az európai parlamenti és helyi önkormányzati választásokra való felkészülés, illetve az új gyermekvédelmi törvénycsomag”

– írta előzetesen Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Facebookon.

Novák Katalin lemondását a tervek szerint már jövő hétfőn, a tavaszi ülésszak első napján elfogadhatja az Országgyűlés. Ettől kezdve harminc napon belül kell megválasztani az új köztársasági elnököt. Orbán arra kérte a kormánypárti frakciókat a szombati évértékelőjén, hogy az átmeneti időszakot szorítsák minimálisra, „ahogy az egy nagy és erős kormányzó párthoz illik”. Mindezek alapján nem kizárt, hogy már a héten bejelentik a kormánypárti köztársaságielnök-jelöltet.

A frakcióülés legfontosabb programja Orbán Viktor szerdai előadása lesz. A miniszterelnök zárt körben ad iránymutatást a képviselőknek és a frakcióülésre meghívott kormányközeli publicistáknak, művészeknek, üzletembereknek (pl. Bayer Zsolt, Rákay Philip, Szánthó Miklós, Káel Csaba, Schmidt Mária, Várhegyi Attila)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.