2024. március 3., vasárnap

AZ ORBÁN VIKTORÉK ÁLTAL ELKÖVETETT HIBÁKAT NEM AZ ELLENFELÜK KÉNYSZERÍTETTE KI, SAJÁT MAGUKNAK CSINÁLTÁK A BAJT

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2024.03.02.


A közéletet megrengető kegyelmi ügyről a 21 Kutatóközpont igazgatója, Róna Dániel nyilatkozott a Népszavának. Interjú.


Egy hónapja tört ki a botrány, kiderült, hogy tavaly áprilisban Novák Katalin köztársasági elnök a pápalátogatás apropóján kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei pedofilügyben elítélt igazgatóhelyettesnek. Még mindig sok a megválaszolatlan kérdés. Politikai elemzőként ezek közül melyiket tartja a legfajsúlyosabbnak?

Érzékelem, hogy a sajtó, az ellenzéki pártok és a legtöbb ember azt találgatja, hogy a kegyelmi döntés kinek az ötlete volt, K. Endre kinek a kicsodája, miért döntött így Novák Katalin. Félek, hogy ezt sosem fogjuk megtudni. Annyit mondhatok: ha az Atyaúristen tanácsolta az államfőnek, hogy adjon kegyelmet, a kegyelmi döntés miatt viselt felelősség akkor is az övé. Ezek fontos kérdések, de engem elsősorban a hatalom logikája foglalkoztat, a hatalmi döntések okai és következményei érdekelnek. Számomra a legizgalmasabb kérdés az, hogy Orbán Viktor jól oldotta-e meg ezt a szituációt, volt-e alternatíva, és annak milyen hatásai lehettek volna.

Az Orbán körüli mítoszteremtés része, hogy a miniszterelnök tűzön-vízen át megvédi a sajátjait, a hozzá hűségesek közül „senkit nem hagy az út szélén”. Most viszont látványos tisztáldozatokat hozott. Csődöt mondott a fideszes kommunikációs gépezet, vagy éppen ellenkezőleg, jól felismerte, hogy milyen nagy a baj, és ügyesen minimalizálta a veszteséget?

Semmiképp se gondolnám, hogy „ügyesen minimalizálták” a veszteséget. A veszteség nagyon jelentős. Orbán Viktor nem egyszerűen csak elengedte a köztársasági elnök kezét, hanem – ahogyan Török Gábor politológus írta – megküldte neki a selyemzsinórt.

Novák Katalin mellett távozott a közéletből a kegyelmi kérvényt ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszter is, aki a Fidesz EP-listáját vezette volna. Az ügy kipattanása és Orbán első megszólalása között nagyjából egy hét telt el, ami jelzi, hogy a Fideszben nagy volt a bizonytalanság. Először nem tudták, mit csináljanak. Ha igazán profin működött volna a gépezet, akkor nem várnak ennyit. Ha már az első pillanatokban érzékelték volna a veszélyt, akkor azonnal megrendelnek egy gyors közvélemény-kutatást, és hamarabb cselekednek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.