2024. március 21., csütörtök

FREUD ÖRÖMÉBEN FORGOLÓDIK

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2024.03.20.


Íme, a harmadikos gimnazisták minapi kompetenciamérésének tesztjéből egy részlet.
Freud örömében forgolódik…

A lehetséges válaszok között a C lenne a megfelelő, csakhogy a teszt készítőinek nem tűnt fel, hogy hülyeséget írtak. Nem „vallás és egyház szétválasztásának folyamatát” kellett volna emlegetniük, ennek sok értelme nincs, hanem állam és egyház szétválasztásának, azaz a szeparációnak a folyamatát.

Ámde mégis! Hiszen Magyarországon immár 14 éve teljes intenzitással, a Fidesz-KDNP önmagán is gyakorolt iránymutatása és több bevett egyház mindennapos praxisa mellett zajlik „vallás és egyház szétválasztása”, azaz az egyes vallási hagyományok és értékrendek elválasztása a politika szolgálatába szegődött és saját hagyományaiktól és értékrendjüktől egyre távolabb kerülő egyházaktól. A mai magyar gyakorlat azt mutatja, hogy állam és egyház szétválasztása nem valósult meg, ám vallás és egyház szétválasztása annál inkább.

Amúgy azt nem tudom megbecsülni, hogy a fenti felmérés mennyire lesz képes tükrözni a gimnazisták valós kompetenciáját, de az bizton megállapítható, hogy a felmérést készítők inkompetenciáját teljes egészében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.