2024. március 22., péntek

MAGYARORSZÁGON NINCS A MÉRLEGNEK NYELVE, ITT NYERNI KELL – MAGYAR PÉTER ÉS A VÁLASZTÁSI MATEK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2024.03.22.


Magyar Péter berobbanása a magyar politikába rendkívüli helyzetet teremtett, a semmiből érkezve akár a második is lehetne egy most vasárnapi választáson. Óriási kihívás azonban, hogy nincs pártja, és egyáltalán nem egyszerű találnia egy megbízható, és a fideszes nyomással dacolni képes szervezetet. 2026-ban pedig aligha lehet a mérleg nyelve úgy, ahogyan azt előrevetíti. A hazai választási rendszer ilyen helyzetet ugyanis nem nagyon tesz lehetővé. Végigszámoltuk a lehetséges kifutásokat.


Izgalomban van az ország politika iránt érdeklődő része, mert március 15-én több ember ünnepelte Magyar Pétert, mint Orbán Viktort és Karácsony Gergelyt. Magyar berobbanása a politikába egyedülálló jelenség: alig néhány hét alatt váltott ki elképesztő érdeklődést, a Medián szerint a pártja – ha lenne neki – akár 9 százalékot is elérhetne egy mostani választáson. (A megkérdezettek 68 százaléka hallott Magyar Péter színrelépéséről, és e csoport 13 százaléka jelezte, hogy szívesen szavazna is rá, ez az összes megkerdézettre vetítve 8,84 százalék.)

Ezzel Magyar nem létező pártja akár az ellenzék legerősebbje is lehetne,

hiszen a teljes népességen belül ugyanez a mérés a DK-t 8, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot szintén 8, a Mi Hazánkat 6, a Momentumot pedig 5 százalékra mérte. Sőt: az ellenzéki pártok itt bemutatott erősorrendje úgy alakult ki, hogy ennél a kérdésnél nem lehetett Magyar pártját megjelölni. Mivel a felmérés azt mutatta, hogy leginkább az ellenzékiek szavaznának Magyarra, ezért ha lenne pártja, és most indulna a választáson, akkor a fentiek még gyengébben szerepelnének, hiszen részben ezektől a pártoktól venné el a támogatást.

Ráadásul a választásokon csak azok szavazatai számítanak, akik el is mennek, azaz amelyik párt a teljes népességben 9 százalék körüli támogattottsággal bír (a 100 százalékban itt benne vannak azok is, akik otthon maradnának), az az erő egy tényleges választáson ennél jobb eredményre számíthat. A Fidesz például a teljes lakosság 32 százalékának a támogatását élvezi, de a biztos szavazók között 46 százalékon áll.

Magyar erős kezdése világosan mutatja, hogy a választók igen komoly csoportja szeretne egy új pártot, főként az ellenzékiek, de a bizonytalanok közül is egészen sokan. Számos politikus alapított pártot az elmúlt években, de egyiküké sem közelítette meg ezt a népszerűséget, ami arra utal, hogy nemcsak a „legyen már valami” óhaj számít ebben, hanem Magyar Péter személye, fellépése is erősen hatott.

Ám ettől még egy igazi választáson elérhető siker nem magától értetődő, főleg, ha a cél a kormányváltás, és nem csupán az ellenzéki térfél átrendezése...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.