2024. március 27., szerda

ORBÁN VIKTOR ÉS A MESEBELI MOLNÁRLEÁNYKA: HOZTAK IS, MEG NEM IS

MAGYAR ÜGYVÉD BLOG
Szerző: MAGYAR GYÖRGY
2024.03.25.A recski sárlavina károsultjainak 500 milliót ígért Orbán Viktor egy maga jegyezte kormányhatározatban, de az érintettek ebből máig egyetlen fillért sem láttak. A trükkös „király” hozott is, meg nem is, mert a tavalyi dokumentumban szerepelt egy kitétel: „az érintett ingatlanok hosszú távú használhatóságának, lakhatóságának kérdéseiről jelentést kell készíteni”. De mára kiderült, hogy a károsultak lakóházainak „hosszú távú használhatósága” állítólag nincs veszélyben. Az meg nem zavar senkit, hogy a Fideszhez közeli bányavállalkozás szabálytalan működése miatt csaknem kéttucatnyi család élete ment tönkre.


Egyszer volt, hol nem volt, volt egy molnárnak egy takaros lánya, aki olyan okos volt, hogy hetedhét országra elment a híre. Meghallja ezt a király, és megizente neki, hogy menjen el a leány őhozzá, de menjen is, meg ne is, köszönjön is neki, meg ne is, s vigyen is ajándékot meg ne is. Erre a leány felült az apja szamarára, de előtte otthon egy galambot megfogott, két szita közé tette, és elvitte magával. Amikor a király elébe ért, egy szót sem szólt, hanem meghajtotta magát, aztán a galambot a szita közül elrepítette. Így ment is, nem is, köszönt is, nem is, s vitt is ajándékot, nem is. A király úgy megszerette az okos leányt, hogy mindjárt elvette feleségül.

Hogy ez most miért jutott eszünkbe? Van egy messze földön híres miniszterelnökünk, aki saját becses kezével ellenjegyezte azt a kormányhatározatot, amely szerint a „Recsk Nagyközség területén 2023. június 8-án bekövetkezett rendkívüli időjárási körülmény következtében károsodott lakóingatlanok lakói elhelyezésének központi költségvetési forrás terhére” 500 millió forintot különítenek el. Ebben hívták fel a belügyminisztert arra, hogy a keret terhére „az érintett személyek lakhatásának megteremtése érdekében külön kérelem benyújtásával egyedi támogatást” kell biztosítani.

Az okos kormányfő – aki az okos molnárleánykával méltón versenghetne – által aláírt határozatban szerepel az is, hogy „az érintett ingatlanok hosszú távú használhatóságának, lakhatóságának kérdéseiről jelentést kell készíteni azzal, hogy a vizsgálat térjen ki arra, hogy az ingatlanok károsodása összefüggésben van-e az időjárás okozta eseményekkel”. A dokumentumban viszont egyetlen szót sem találni a Fideszhez közeli tulajdonos birtokolta bánya esetleges felelősségéről. Ki gondolta volna tavaly júliusban, hogy mindez igen hasonlatos a mesebeli lány történetéhez? Orbán Viktor ugyanis adott is, meg nem is. Adott 500 milliót, amit azonban nem kell kifizetni, mert általunk nem ismert szakértői vélemények szerint a recski sárlavina sújtotta házak „hosszú távú” lakhatóságában nem esett kár.

Nincs olyan okos leány, aki teljes biztonsággal kijelenthetné, hogy mi történik „hosszú távon” például azzal a lakóházzal, amelyet csaknem az ablakáig elöntött az iszapár (lásd a képet). Arról már ne is beszéljünk, hogy a sárlavina mekkora károkat okozott az ingóságokban, a kertekben. Továbbá felmerülhetnek pénzben nehezen kifejezhető nem vagyoni károk, amelyeket a kitelepítéssel, az ideiglenes elhelyezéssel járó megpróbáltatások okoztak. A lényeg az, hogy a miniszterelnök adott is, meg nem is. Bár ezért senki nem akarja feleségül venni. Amúgy meg hosszabb távon kit érdekel a recski szegénysoron lakó csaknem kéttucatnyi család sorsa? Ők legfeljebb nem fognak majd a Fideszre szavazni. Nem rajtuk múlik a kétharmad.

Tudjuk, a NER senkit nem hagy magára az árok szélén, hiszen Horváth László recski országgyűlési képviselő néhány nappal az események után közösségi oldalán számolt be arról, hogy a kormány 500 millió forint segítséget nyújt a sárlavina károsultjainak. Leszögezte, hogy ez nem segély és nem kártérítés, hanem segítségnyújtás. Sajnálatos, hogy az érintettek ebből az összegből máig egyetlen fillért sem láttak. Valószínűleg nem is fognak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.