2024. április 19., péntek

A DEMOKRÁCIA LEÉPÜLÉSÉRŐL SZÓL A VILÁG LEGNAGYOBB VÁLASZTÁSA

TELEX
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2024.04.19.


Az indiai választások rendkívül sok szempontból egyediek a világon. Az immár legnépesebb országban 968 millió ember jogosult a választásra; a lebonyolítása érdekében 15 millió szavazóbiztost mozgósítanak, akik 5,5 millió elektronikus szavazógépet állítanak fel egymillió szavazókörben, egyebek mellett a Himalájában 4650 méteren, a nyugati Rádzsasztán sivatagos területein és több apró indiai-óceáni szigetecskén is, miután az indiai választási szabályok szerint minden választó lakhelyétől legfeljebb két kilométeres távolságra kell lennie szavazati lehetőségnek.

Az országban több mint két és fél ezer, többségében helyi és regionális párt aktív, amelyek kampányköltése az amerikai elnökválasztásét is meghaladja; az 543 választott parlamenti helyért legutóbb nyolcezer jelölt indult, most háromezer körül járnak, de sok helyen tart még a regisztrációs időszak.

Miután a logisztikai – és az azzal járó biztonsági – kihívások miatt nem reális egy vagy pár nap alatt lezavarni a voksolást, azt hét fázisra bontják. Az április 19-i, pénteki rajt után április 26-án, május 7-én, 13-án, 20-án és 25-én folytatódik, és június elsején zárul a választás, a szavazatszámlálás és eredményhirdetés pedig június 4-én lesz.

A sok nagy szám mellett ugyanakkor a szavazásnak vannak olyan jellegzetességei is, amelyek a magyar választóknak is ismerősek lehetnek. Az iparosítást, a nemzeti tőkésréteg felemelését, világpolitikai ambíciókat hirdető, a vallási fundamentalizmusra rájátszó kormányfő, Narendra Modi és a Bháratíja Dzsanatá Párt, avagy Indiai Néppárt (BJP) áll szemben az egykor domináns Indiai Nemzeti Kongresszussal (INC), amelyet tíz éve a korrupció, nepotizmus és inkompetencia, valamint a vízió hiánya miatt zavart el a nép a hatalomból, azóta pedig a hatósági vegzálás és belső vitái miatt szétforgácsolódott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.