2024. április 18., csütörtök

„NEKEM SEMMILYEN MÁS LEHETŐSÉGEM NINCS A LAKHATÁSRA, MINT EZ A BÉRLEMÉNY” – A JÓZSEFVÁROSI LAKÁSKISAJÁTÍTÁSOK ELLEN TÜNTETTEK AZ NKE ELŐTT

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2024.04.17.


Szerda délután öt órára hirdetett tüntetést Józsefváros önkormányzata a Ludovika térre, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épülete elé, miután az intézmény érdekében bérházakat sajátítana ki az állam, ezzel bizonytalanná téve mintegy 200 család lakhatását. A rendezvényen 150-200 ember vett részt. Az érintett lakók képviselője mellett felszólalt Pikó András polgármester, Karácsony Gergely főpolgármester és Jámbor András, a választókerület országgyűlési képviselője.


Utóbbiak szándéknyilatkozatot írtak alá, miszerint minden lehetséges eszközzel igyekeznek megakadályozni az érintett tömbök bérlőinek kilakoltatását.

Mint korábban beszámoltunk róla, derült égből villámcsapásként érte a hír Józsefváros önkormányzatát – és az érintett lakókat – hogy a kormány egy Semjén Zsolt által benyújtott salátatörvény értelmében tíz önkormányzati ingatlant sajátítana ki, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem építkezhessen rajtuk.

Köztük van a Diószegi Sámuel utcában öt olyan bérház, amelyekben önkormányzati bérlakások vannak, és részét képeznék a Dió2030 tömbrehabilitációs projektnek, illetve több másik, kerületi tulajdonban lévő bérház. Az
 önkormányzat szerint ezek rehabilitációját is előkészítenék a ciklus hátralévő részében.

Az önkormányzat április 17. délután 5 órára tüntetést tartott a kisajátítások miatt a Ludovika térre, az NKE előtt.

A rendezvényen felszólalt Pikó András polgármester, Karácsony Gergely főpolgármester Jámbor András a választókerület országgyűlési képviselője, valamint egy érintett lakó üzenetét is tolmácsolta a helyi bérlői közösség képviselője.

„Elfogadhatatlan, hogy a kormány semmibe veszi a helyi lakók és önkormányzat önrendelkezését: nem lehet egész negyedeket leradírozni, átépíteni, itt emberek élnek és nekik vannak választott vezetőik. Ezért követeljük a kormánytól a kisajátításra vonatkozó salátatörvény azonnali visszavonását!”

– írják a szervezők a tüntetés Facebook-eseményében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.