2024. április 4., csütörtök

OLYAN MESEBELI TÁJ KÉSZÜL, AHOL MÉG A VÍZI TÜNDÉREK IS BOLDOGAN TÁNCOLNÁNAK

TELEX
Szerzők: THÜRINGER BARBARA, MELEGH NOÉMI NAPSUGÁR
2024.04.01.


Három küzdelmes év után idén Budapest nyert 1,4 milliárd forintot természetvédelmi célokra az Európai Unió LIFE pályázatának Biológiai sokféleség kategóriájában. Ebből a pénzből az óbudai Mocsáros vizes élőhely rehabilitációja, a Tétényi-fennsík természeti értékeinek helyreállítása és az Őrmezei rétek védetté nyilvánítása valósul meg hét év alatt. Most induló sorozatunkban a Mocsárosba látogattunk el a főváros természetvédelmi szakembereivel, ahol nemcsak Budapesten elképzelhetetlennek tűnő vadregényes tájakon jártunk, hanem belebotlottunk a főváros egyetlen juhászába és nyájába, és más népmesei alakok is előkerültek.

Épp csak kiszállunk a kisbuszból a Gladiátor utca sarkán, és máris mintha egy filmbe csöppentünk volna – ez még nem a várt természetfilm, inkább a Sörgyári capriccio egy jelenete. Egy munkásruhás Pepin bácsi ugrik elénk, és őrülten hadarva, kérdésekkel tűzdelt monológba kezd:

„Maguk természetvédők, a hódok miatt jöttek? Akkor mondják már meg, hogy a NER telepítette be ide a hódokat? Ők voltak? Azért, hogy kirágjanak minden fát, és mikor már le van pusztítva, beépítheti a Mészáros Lőrinc? Mit lehet csinálni ellenük? Kártékonyak, úgy túlszaporodtak, hogy csak na.”

Egy pillanatra nem tudjuk, hogy még a hódokról vagy már a NER-ről és az oligarchákról beszél-e, de végül úgy folytatja, hogy „hát már ott is fát rágnak, ahol víz sincsen, rá fogják borítani a villanyoszlopokat a házakra.”

Csak látszólagos pusztítás a hódrágás

A férfi aggodalmaira Bardóczi Sándor főtájépítész válaszol, „nem, ez nem a NER volt, a hódok bejöttek ide a Dunáról. Nem fognak túlszaporodni, a hód territoriális állat, szabályozza a szaporodását. Én inkább nem aggódnék, a hód a legfontosabb vizes élőhely rehabilitáló faj, és tök ingyen dolgozik. Nem fog mindent kipusztítani, mert amit kirág, az újra ki fog hajtani, így működik a természet.” Miután a férfi többször elismétli a fejét gyanakvóan forgatva, hogy „ha nem kártékony, hát akkor nem kártékony”, végül otthagy bennünket...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.