2024. április 25., csütörtök

OTTHONFELÚJÍTÁSI PROGRAM: ETTŐL TARTHATNAK A NYUGDÍJAS PÁLYÁZÓK

24.HU
Szerző: K. KISS GERGELY
2024.04.24.


A piaci hiteleknél is jellemző hitelbírálati szempontok érvényesülhetnek az új otthonfelújítási program esetében is, ami nem túl reménykeltő az idősebb korosztályhoz tartozó pályázóknak. A programba ugyanakkor széles körben bekapcsolódhatnak az alacsonyabb jövedelmű családok is. Kell-e tartanunk attól, hogy megcsúsznak a pályázati kifizetésekkel, illetve fenyeget-e a program miatt újabb jelentős áremelkedés az építőiparban?


Cikkünk első bekezdése frissült a pályázati felhívás változása miatt.

Április elején az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárai közösen jelentették be, hogy az uniós helyreállítási alap (RRF) REPowerEU fejezetének forrásaiból mintegy 108 milliárd forintos keretösszeggel egy új, lakossági energiahatékonysági programot hirdetnek meg. A június 3-ától induló Otthonfelújítási Programot az eredeti bejelentés szerint az 1990 előtt épült, gázhálózatra csatlakozott családi házak tulajdonosai vehetik igénybe, egyebek közt szigetelésre, nyílászárók cseréjére, fűtésrendszer-korszerűsítésre, ugyanakkor a szaktárca szerdai közleménye szerint a szakmai egyeztetések és a lakossági megkeresések eredményeként a pályázati felhívásból kikerült a családi házak esetében a gázhálózatra kötöttség feltétele, így jelentősen növelve az igénylők potenciális körét.

A támogatási program feltétele, hogy a beruházásnak legalább 30 százalékos energia-megtakarítási arányt kell elérnie, ezt a beruházás előtt és után egy-egy energetikai tanúsítvány segítségével kell igazolni.

A támogatás maximum 7 millió forintos beruházási összeg erejéig vehető igénybe. A pályázóknak 1 millió forint önrészt kell biztosítaniuk, a fennmaradó, legfeljebb 6 millió forintnyi rész egy vissza nem térítendő támogatás és egy kamatmentes hitel között oszlik majd meg. A hitel tőketartozását a vissza nem térítendő támogatásból lehet mérsékelni maximum 2,5–3,5 millió forinttal. Ez utóbbi arány az igénylő jövedelmi helyzetétől, valamint attól függ majd, hogy milyen fejlettségű az a járás, ahol az ingatlan elhelyezkedik. Minél kisebb egy adott járásban az átlagjövedelem, annál magasabb lehet az ott élők vissza nem térítendő támogatásának az összege. A hitelt 8 éven belül kell visszafizetni, így a havi törlesztőrészlete 25–36 ezer forint között mozoghat.

A program lebonyolítója a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., műszaki közreműködő szervezete az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Az igényléseket a kereskedelmi bankok MFB-pontjain lehet majd benyújtani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.