2024. április 26., péntek

VAJDA ZOLTÁN: RÖVID TÁVON CSŐDÖT MONDOTT NAGY MÁRTON, HOSSZÚ TÁVON SINCS MIÉRT HINNI NEKI

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.04.26.


A nemzetgazdasági miniszter rövid távú stratégiái csődöt mondtak, és bár a 2024-2030 közti időszakra elkészített terveinek vannak hasznos elemei. kérdéses, hogy ezek beválnak-e. Így értékelte az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke Nagy Márton jelenlegi tevékenységét. Vajda Zoltán emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz-kormánynak 2010 óta már volt hosszútávú gazdasági stratégiája, ezt érezzük most a bőrünkön és a pénztárcánkon is.


Nagy Márton április elején már kihirdette hosszútávú ötleteit a magyar gazdaság talpra állítására. A cél az, hogy megerősítsék a hazai cégeket. A Magyarország Versenyképességi Stratégiája 2024-2030 címet viselő dokumentumban a nemzetgazdasági miniszter kifejtette, az Magyarország célja, hogy 2030-ra elérje az EU-átlag 90 százalékát GDP-ben. Emellett hat kiemelt ágazatról beszélt – járműipar, egészségipar, élelmiszeripar, alapanyagipar, információ- és kommunikációtechnológia, kreatív ipar – és a stratégia bemutatásakor többek közt azt is elmondta, hogy a gazdaságunk fele külföldi, másik fele magyar tulajdonban van, ami egy ideig nem fog változni. De két ágazatban fel tudjuk venni a versenyt: a bankszektorban és az élelmiszeriparban.

Természetesen mindig kell hosszútávra tervezni, csak most már unalmas, hogy 2024-ben arról van szó, mi lesz majd 2030-ban– reagált a kormány hosszútávú stratégiájára Vajda Zoltán. „Emlékszem arra, hogy 2010-ben is arról beszéltek, hogy mostanra elérjük az EU-s átlag 90 százalékát és gazdasági fejlettségben megközelítjük, vagy utolérjük Ausztriát nagyjából mostanra, ehhez képest leelőzött minket Románia és hamarosan Bulgária is több gazdasági mutatóval rendelkezik. A hosszútávú stratégiával az a baj, hogy hosszú távú lesz az is, mire számon kérhetőek lesznek a tervek.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.