2024. május 6., hétfő

AZ IDŐSEK MUNKAVÁLLALÁSA NEM A KORMÁNY SIKERE, HANEM FŐLEG MEGÉLHETÉSI KÉNYSZER

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.05.05.


Az a ritka eset állt elő, hogy most speciel egyetértek Nagy Mártonnal – mondta Katona Tamás arról, hogy a kormány saját sikerének állítja be a tényt: Magyarországon ma már a nyugdíjasok 10 százaléka dolgozik, 2010 óta több mint 80 ezerrel nőtt a számuk. A Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának közgazdász szakértője szerint is a kormánynak köszönhető ez, csakhogy dicsekedni nem nagyon lehet vele. Hiszen a visegrádi országok közül a magyarok vállalnak munkát a legnagyobb arányban a korhatár elérése után is, de ezt zömmel kényszerből teszik.


Magyarországon a 64–75 éves korosztályban száz nyugdíjasból tíz dolgozik, ami a kormány szerint a „munkavállalást támogató politikájának” köszönhető – szúrta ki a HVG a 2028-ig előre tekintő, az EU-nak a minap beadott kormányzati konvergenciaprogramból. Az is kiderül belőle, hogy 2010 és 2023 között a visegrádi országok között Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben ennek a korcsoportnak a foglalkoztatottsága, majdnem 280 százalékkal. Számszerűen ez 88,5 ezer fővel több foglalkoztatottat jelent a korcsoportban. A korcsoport foglalkoztatottságának növekedése nyomán a foglalkoztatási ráta is messze Magyarországon a legmagasabb, csaknem 10 százalékos. Lengyelországban csak 6, Szlovákiában 4, Csehországban pedig 2 százalékos.

A konvergenciaprogram szerint ez egyértelműen a kormány érdeme. Szerintük a „munkavállalást ösztönző politikának” köszönhető, a nyugdíjas személyek alkalmazása esetében fennálló járulékmentességnek, illetve az egyéni vagy társas vállalkozói tevékenységet folytató nyugdíjasok járulék- és szochomentességének – emeli ki a portál...



Lásd még:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.