2024. május 23., csütörtök

EGY LEGENDA VÉGE: ELBUKOTT ORBÁN TÉVEDHETETLENNEK HITT SZEMÉLYZETI POLITIKÁJA

444.HU
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
20224.05.23.


- A kegyelmi ügy és az azt övező botrányok miatt megrendült az elkötelezett fideszesek tábora, házon belül ezért felelősre, sőt bűnbakra van szükség.


- Ez a felelős a lemondatott köztársasági elnök lett, aki miatt a Fideszben kegyelmi helyett már inkább „Novák-ügyet” emlegetnek.

- Orbán kezdettől nehezen tudta feltartóztatni a nagy ambíciókkal építkező Novákot, aki előtt Balog Zoltán törte az utat.

- Nem is bízott benne igazán: a készenlétisek helyett az Orbánhoz kötődő TEK védte és követte a köztársasági elnököt mindenhová.

- Novák nem mindenben működött együtt a rogáni kommunikációval, ami háborús helyzetben bizalmatlanságot szült a Karmelitában.

- Lázár Jánost egy medence terve borította ki, amit a tihanyi Honthy-villa kertjébe szánt volna a hivatal.

- Orbán szemében Novák fő bűne az volt, hogy elhitte: független lehet a legfőbb hatalomtól.

„EZ EGY TUDATOS DÖNTÉS VOLT. NEM JÓ, HA A FELELŐSSÉG MINDENFÉLE MÁS IRÁNYOKBA TERJED. AMI TÖRTÉNT, NOVÁK KATALIN FELELŐSSÉGE.”

Egy kommunikációs kérdésekben illetékes kormányzati forrás fogalmazott így egy május eleji háttérbeszélgetésen, amikor arról kérdeztük, miért kezdte április óta ismét emlegetni Novák Katalint a kormányzati kommunikáció. Az ugyanis elég feltűnővé vált.

„Azzal, hogy a köztársasági elnök asszony lemondott, a Novák-ügy lezárult” - mondta Orbán Viktor a parlamentben április második hétfőjén.

Menczer Tamás kommunikációs igazgató a 444-nek szabályosan kijavította magát, amikor véletlenül kegyelmi ügyet mondott Novák-ügy helyett. Azóta is fegyelmezetten tartja magát ehhez.

„Ez az óriási hiba belerondított a politikánkba, de mi ettől még ugyanazt az utat járjuk” - nyilatkozta megrendülten Kocsis Máté frakcióvezető.

Rákay Kálmán egyenesen a Telexig ment, hogy elmondhassa: a köztársasági kegyelem nem arról szól, hogy okosabbak vagyunk egy bírósági döntésnél, és jóistenként eldöntjük, ki bűnös és ki nem. Lázár János nem sokra rá a 444-nek jelentette ki, hogy Novák Katalin nem való se föléjük, se közéjük.

A változás látványos volt ahhoz képest, hogy kirobbanása után a Fidesz igyekezett mielőbb maga mögött hagyni a minden szempontból fájdalmas ügyet. Orbán az első hetekben kiejteni sem volt hajlandó Novák nevét. Akinek kérdése van a kegyelemről, ismételte el a parlament folyosóján, forduljon az elnök asszonyhoz. Minden gesztus azt üzente, felejtsük gyorsan el ami történt.

Csakhogy a helyzet rosszabbodott. A választópolgárok jelentős része máig nem hiszi, hogy Orbán ne tudott volna a kegyelemről. A miniszterelnök tizennégy éve arra kondicionálja híveit, hogy mindent ural, irányít, ha úgy van, emel, most épp elfoglalja Brüsszelt. A minden részletre figyelmes vezető képével nehezen fér össze az, hogy ne tudott volna a Felcsúttal szomszédos gyermekotthon vezetőjét érintő kegyelmi döntésről. A teljes népességben legalább 38 százalék tartja Orbánt elsőszámú felelősnek a kegyelmi ügyben, jóval többen mint Novákot, és a bizonytalanok között is többségben vannak, akik ugyanezt gondolják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.