2024. május 23., csütörtök

ENNYI HAZUGSÁG UTÁN SZIJJÁRTÓ NEM MARADHAT

HÍRKLIKK
Szerző: NAGY MARIANN
2024.05.23.


Nagyon súlyos biztonsági incidensnek tartja a Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszerének orosz megtámadását Szent-Iványi István külpolitikai szakértő. A legnagyobb probléma azonban szerinte az, hogy két évvel az ügy kirobbanása után még mindig több a homály, és alig tudunk valamit arról, valójában mi történt. Nem csak az a baj, hogy az érintett tárca vezetői – élükön Szijjártó Péter külügyminiszterrel – nyíltan hazudtak, sőt, „kampányhazugságnak” nevezték a történteket, de arról sem tudható semmi, az érintettek hogyan reagáltak az esetre, például tájékoztatták-e a szövetségeseinket.


Az ilyen incidens nem egyedülálló a világban, hasonló orosz kibertámadások érték az elmúlt években Ausztriát, Csehországot, Szlovákiát vagy éppen Lengyelországot is, ahol egy egész hacker-csoportot fogtak el. Ezekről az esetekről onnan tudunk – mondta a külpolitikai szakértő –, hogy az adott (uniós) országok azonnal tájékoztatták a közvéleményt, megtették a szükséges lépéseket a gyors elhárítás érdekében, ezzel kapcsolatban is információkat osztottak meg a nyilvánossággal és a végén tiltakoztak Oroszországnál. Németország májusban kérette be a berlini orosz nagykövetet, és saját moszkvai nagykövetét is hazarendelte, mert szerintük az orosz katonai hírszerzés kibertámadást követett el tavaly a Német Szociáldemokrata Párt ellen.

2022 óta nem tudjuk, hogy a kormány bármilyen lépést tett volna. Nem tudunk arról, hogy az orosz nagykövetet berendelték volna, holott Szijjártó imád nagyköveteket berendelni – már ha nem a baráti orosz diplomatáról van szó – és nem történtek kiutasítások. Az ország szuverenitására szavakban oly kényes magyar kormányzat azonban nemhogy nem ismerte el az orosz támadás tényét, hanem hazugságnak is nevezte azt. Szijjártó Péter a mai napig kitart amellett, hogy a kibertámadásról szóló hír „kampányhazugság”, a baloldali és ellenzéki média merényletéről van szó.

Sőt, ezt még most is mondják, amikor dokumentálható, feketén, fehéren bebizonyosodott, mégpedig Szabó Hedvig altábornagy, a Nemzeti Biztonsági Szolgálat vezetőjének leveléből, hogy 4 ezer munkaállomás, 930 szerver kompromittálódott. A szervereken keresztül óriási mennyiségű adatot szívtak le és továbbítottak Oroszországba. A Nemzetbiztonsági Szolgálat azt is megállapította, hogy a behatolást az orosz katonai és polgári titkosszolgálat, a GRU és az FSZB hajtotta végre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.