2024. május 9., csütörtök

ÉVEKET NYERHETTEK AZ OROSZOK, A 3-AS METRÓ KOCSIJAIT FELÚJÍTÓ CÉG MÁR 2011-BEN TUDHATTA, HOGY MIT KELL TENNIE A BKV ÁLTAL CSAK 2014 VÉGÉN KIÍRT TENDER GYŐZTESÉNEK

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2024.05.09.


A műszaki ajánlat néhány részlete utal arra, hogy a Metrowagonmasht már évekkel a tender kiírása előtt beavathatták.


Az 3-as metróvonal szerelvényeit felújító orosz Metrowagonmash (MWM) már 2011-ben tudhatta, hogy milyen kocsikat és hogyan kell majd felújítania a BKV Zrt. által csak 2014 végén kiírt tender győztesének. A fővárosi közlekedési cég által nyilvánosságra hozott közbeszerzési dokumentumok között megtalálható előzetes orosz műszaki ajánlat néhány részlete legalábbis erre utal.

Mint arról a Népszava elsőként beszámolt: 2013 júniusában Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója és Szeneczey Balázs, Tarlós István akkori főpolgármester helyettese látogatást tett az orosz cég Moszkva melletti gyárában. A cég vezetői néhány hónappal korábban Budapesten is tárgyaltak a felújításról, sőt az orosz gyártó arra is lehetőséget kapott, hogy előzetesen felmérje a metrókocsik állapotát a BKV telephelyén.

Nem sokkal a moszkvai út után Tarlós István a meglévő orosz metrókocsik felújítására kért engedélyt a fejlesztési tárcától. Ezt a kérelmet ugyan elutasították, de a kormány később határozatot hozott arról, hogy csak a felújítást támogatja.

Az azóta is vitatott felújítási tendert – keveseket meglepve – az orosz cég nyerte meg. A menet közben kizárt észt Skinest Rail megtámadta a döntést. A perben az orosz céget és a BKV-t egyaránt Illés Géza Márton képviselte, aki a vállalkozói szerződést is ellenjegyezte. Illés akkoriban Tombor András ügyvédjeként volt ismert, Tombor pedig az Orbán Viktor körébe tartozó Habony Árpád és Rogán Antal bizalmasának számított. (A BKV jóval a metrótender kiírása előtt, már 2013-ban megbízta az első Orbán-kormány Honvédelmi Minisztériumának államtitkára, Perenyei Tamás által vezetett ügyvédi irodát az oroszokkal megkötendő szerződés előkészítésével. Az irodát még Kocsis István kommendálta be vezérigazgatóként a BKV-hoz. A Népszava 2017-ben a BKV közlése alapján írta meg, hogy a Perenyei és Társa ügyvédi iroda 2013 és 2017 között évente átlagosan 19,2 millió forintot kapott a szerződés előkészítéséért és a szerződés aláírását követő jogi feladatokért.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.