2024. május 13., hétfő

FLECK ZOLTÁN: A NAGY VÁLASZTÓVONAL NEM AZ ELLENZÉKI PÁRTOK ÉS MAGYAR PÉTER KÖZÖTT VAN

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.05.12.


Magyar Péter jól látja, hogy a közmédia fontos tényező a választások kimenetele szempontjából, ráadásul nem csak a mostani önkormányzati és EP-választások, hanem a 2026-os országgyűlési választások szempontjából is – állapította meg Fleck Zoltán. A jogszociológus szerint abban, hogy a TISZA párt alelnöke azt mondja, a közmédiát kell rákényszeríteni, adjon helyet politikai vitának, azt a logikát kell látnunk, hogy nem Dobrev Klárát kell bármire rákényszeríteni, hanem a rendszert. A nagy választóvonal ugyanis nem az ellenzéki pártok és Magyar Péter között van.


Magyar Péter már korábban vitára hívta ki Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet, s utóbb elfogadta, hogy helyettük Dobrev Klára és Deutsch Tamás álljon ki. A héten viszont megerősítette, hogy a vitának a közmédia műsorában kell szerepelnie. Közölte: ha tíz napon belül nem egyeznek ebbe bele, akkor a közmédia központjába, a Kunigunda utcába hívja az embereket, és ott is maradnak, amíg erre nem biztosítanak műsoridőt. Ön szerint képes revolverezni Magyar Péter az MTVA-t?

Magyar Péter jól érzékeli, hogy a közmédiának fontos szerepe van, és az ő érdeke az, hogy fenntartsa az aktivitást. Még akár arra is van esélye, hogy az emberek viszonylag nagyobb számban megjelennek ott, ahol ő erre kéri őket. Az azonban, hogy a közmédiában mi történik, csak Orbán Viktortól függ. A közmédiának nincs semmiféle autonómiája, tehát nem fognak tudni dönteni erről a kérdésről. Szerintem nem is ez a kérdés, hanem az, hogy a Fidesz, illetve Orbán Viktor úgy érzi-e, hogy hosszú idő után neki ki kell állnia vitatkozni bárkivel is. Én ezt nagyon kétségesnek gondolom, szerintem nem fog nyilvánosan vitatkozni még a közmédiában sem senkivel, sem az ellenzékkel, sem Magyar Péterrel. Ám Magyar Péter nyilván jól látja, hogy a közmédia fontos tényező a választások kimenetele szempontjából, ráadásul nem csak a mostani önkormányzati és EP-választások, hanem a 2026-os országgyűlési választások szempontjából is. Neki fenn kell tartania valamilyen jelenlétet, és most olyanokhoz is beszélni akar, akik eddig a Fidesz választói voltak. A bizonytalanokat célozza meg, azokat, akik eddig nem hallgattak ellenzéki médiát, nem olvastak ellenzéki sajtót, és nem jut el hozzájuk semmi. Magyar Péterre nagyobb eséllyel fognak hallgatni, mint eddig bárki másra, és ez nyilván nem tesz jót a Fidesz logikájának. Ez a Fidesz számára halálos veszedelem. Úgyhogy én nem hiszem, hogy Magyar Péter rá tudja venni a közmédiát egy ilyen vitára. Ráadásul egy ilyen vitában a roskadozó, hazug rezsim egy feltörekvő mozgalommal, egy ellenzéki erővel szemben retorikailag valószínűleg esélytelen lenne. Úgyhogy kicsi a valószínűsége annak, hogy létrejöjjön egy kormány és egy ellenzéki erő közötti vita, bárki is képviselje az ellenzéket. Az ellenzéki pártok és Magyar Péter közötti vita esetleg még káros is lehet az ellenzéki logika számára, és csak a Fidesz nyerhet belőle. Mert a nagy választóvonal nem az ellenzéki pártok és Magyar Péter között van. Az nyilván egy rossz stratégia, hogy az ellenzék egymás között vitatkozzon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.