2024. május 6., hétfő

HAJRÁ, MAGYAR?

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG
Szerző: SZŰCS R.GÁBOR
2024.05.03.


Talán van, akinek új: Kohn bácsi utazik a New York-i metrón. Vele szemben ül egy afroamerikai fiatalember, és jiddis nyelvű újságot olvas. Kohn bácsi nézi, nézi, aztán nem tudja megállni, megkérdi:
– Mondja, fiam, maga tényleg néger?

1. Igen, mert sokan nem hiszik el, hogy az elit mélyén, a nyilvánosság által alig ismert zárt körben, mondjuk Don Vito Corleone hosszú asztala mellől egyszer csak feláll valaki, és elkezdi világgá kürtölni, mi folyik ott. Az illető nem úszná meg egy levágott lófejjel. Valószínűbb, hogy saját fejét találná az ágyban. És mégis megtörtént...

...4. Magyar Pétert a „Fidesz-fáradtság” termelte ki. Már a kegyelmi ügy előtt is nyilvánvaló volt, hogy az állam­párt­nak nincs új mondanivalója. Or­bán évértékelője általában olyan szo­kott lenni, mint az MSZMP-kong­resszu­sokat lezáró „Kádár-show”, azaz valamilyen szempontból érdekes. Most csak a kopott közhelyeket hallottuk. Még kiábrándítóbb volt a március 15-ei beszéde, ahol szégyenszemre egész mondatokat idézett saját, korábbi önmagától. Nem újdonság, de érdemes megemlíteni, hogy ma már bárki írástudó megadott normaidő alatt meg tudná írni Orbán új beszédét, legyen az bárhol és bármilyen alkalomból. Egy házgyári elemben több fantázia van, mint ezekben a beszédekben. Akárhogy is: a Fidesz elfáradt. Fáradtságának jele olyan, hihetetlenül szerény képességű élkáderek szerepeltetése, mint Deutsch Tamás, Szentkirályi Alexandra vagy Menczer Tamás közhelyszórók (sic!). Olyan ez, mint mikor az ember kutat a tárcájában, de akárhogy keres, csak filléres aprópénzt talál benne. Kínos.

Ezt az ürességet töltötte meg aztán a Fidesz számára már propagandával sem kezelhető kegyelmi botrány, amely felért egy tökön rúgással, hiszen a legérzékenyebb pontján találta el az állampártot. A rátapadt Völlner–Schadl-ügy néhány izgalmasan új vonása pedig azt a kérdést is fölvetette: melyik hal bűzlik a fejétől, az ügyészség, a párt vagy a kormány, esetleg az összes. Ráadásul az általa kreált új köztársasági elnökről is kiderült, hogy apja múltját illetően hazudott, ami nem csupán a szavahihetőségét vonja kétségbe, de akarva-akaratlanul a nácizmus árnyékát is rávetíti a Sándor-palota lakójára. Nagy kérdés, hogy amennyiben demokratikus országba látogat, ezt a terhet hogyan vonszolja maga után.

Összefoglalva, az állampárt, amint Párizs címerében szerepel, „fluctuat, nec mergitur”, azaz hánykolódik, de nem süllyed el. Még...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.