2024. május 2., csütörtök

MI LESZ ITT?

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.05.02.


Pár napja világraszóló diadalként kaptuk a képünkbe, hogy az S&P hitelminősítő nem rontott az ország besorolásán. Orbán Viktor csak azért nem posztolta ki, hogy „na, ugye”, mert gazdasági kérdésekkel nem foglalkozik, illetve valahol bujkál épp. Magtárakban és Ibolya presszókban, illetve ezek végtelen számú permutációjában bukkan fel itt meg ott. Ő ettől reméli a győzelmét itt is, Brüsszelben is. Lelke rajta.

Ennél sokkal érdekesebb azonban, hogy az S&P a hírek azért volt kegyes a NER adósbesorolásával, mert állítólag ígéretet kapott arra, hogy a választások után megszorítások lesznek kies hazánkban. És bár ezt a Sátántól való szót, vagy mint Isten titokzatos nevét (JHVH) itt ki nem lehet mondani, az hírlik, hogy a Bokros-csomag kutyafasza ahhoz képest, ami majd következik. Csak épp nem árulják el, és megvédésként lesz eladva.

Hogy rohadt világ lesz, arra az S&P alábbi szövege enged következtetni: „Várakozásunk szerint a kormány hitelt érdemlő konszolidációs tervet fog bemutatni 2024 második felében, amely tartalmazza a költségvetési pálya stabilizálásához szükséges lépéseket egy fenyegető túlzottdeficit-eljárásnak megfelelően.” Ennek, bárhonnan is szimatolja az ember, megszorítás szaga van, nem véletlenül nem készült el még a 2025-ös költségvetés.

Pedig a Fidesz bevett gyakorlata szerint már masnival átkötve nézegethetnénk, de – mint emlékezhetünk – az a duma lett beadva az eziránt érdeklődőknek, hogy megvárják vele Trump újbóli elnökké választását. S bár sokan tűnődtek rajta, ennek (mármint egy amerikai belpolitikai eseménynek) mi köze van a magyar büdzséhez, mégsem kérdezte meg senki a rezsim illetékeseit. Most már érdeklődni sem kell, mert magától kiderült.

A legérdekesebb egyébként, hogy az S&P azért bízik a magyar költségvetés fényes, 2025-ös jövőjében, mert azt is megállapította, hogy azt már nem fogja terhelni a reptér megvásárlása, míg az ideit meg igen. De a hitelminősítőnek nem dolga azt megkérdezni, amit mi viszont megteszünk, hogy erre miért van szükség minden körülmények között, ám a válasz ismeretes, hogy majd valamely oligarcha (végül is Orbán) zsebében kössön ki.

A pénzeknek és vagyontárgyaknak általában ez a sorsa Neriában, és ez magyarázza azt is, hogy ugyan kies hazánk az Uniótól Orbán uralma alatt nagyságrendekkel több pénzt kapott, mint mondjuk a háború után a porig rombolt Németország a Marshall Segéllyel, de míg az újjáépült, Magyarország meg le, ahol lassan már semmi sem működik. Ez történelmi léptékű bűn a nemzet ellen, de úgy elkövetve, hogy az állampolgároknak fogalma sincs róla...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.