2024. május 14., kedd

VIGYÁZZON, A GÁZSZÁMLA HAZUDIK!

VÁLASZ ONLINE
Szerző: MAGYARI PÉTER
2024.05.14.


A lakossági számlákon narancsszín mezőbe nyomtatva tudatják velünk hónapról hónapra, hogy mennyit spóroltunk a gázon, hála a rezsicsökkentésnek. A számítás egy egészen bizarr képleten alapszik. Az MSZP frakcióvezetője most egy pert is nyert az ügyben, de a történet bőven túlmutat a konkrét eseten. Mert az igazi kérdés az, hogy számon lehet-e kérni a propaganda hazugságait a jog eszközével. Sztori.


Múlt csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken pert nyert Tóth Bertalan szocialista parlamenti képviselő a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) szemben. Nem egyszerű elmagyarázni a per tárgyát, politikai tőkét ebből a párt aligha tud kovácsolni a mostani kampányban, amikor sokkal egyszerűbb szlogenek feszülnek egymásnak. Mégis fontos megismerni ezt a pert, pláne a mögötte lévő történetet, mert alapvetően arról szól, hogy a kormányzati hazugságoknak gátat lehet-e szabni a jog eszközével. Konkrétan pedig arról, hogy meddig lehet havonta több millió embernek egy üzleti számlának álcázott felületen hazug propagandát terjeszteni.

A rezsibox

Magyarországon minden hónapban 3,3 millió háztartás kap gázszámlát az állami MVM-től. Ezen már 2013 óta rajta van egy úgynevezett rezsibox, azaz egy narancs mezőben fekete betűkkel nyomtatott rész,

amely nem arról szól, hogy mennyit kell fizetni, hanem sajátos módon arról, hogy mennyit nem kell befizetni.

A rezsicsökkentésnek nevezett, immár több mint tíz éve tartó kormányzati akció egyik legfontosabb, állandóan látható reklámja ez. 2022 augusztusáig azt is leolvashattuk a dobozról, hogy a rezsicsökkentés bevezetése óta, a 2012 végi árakhoz viszonyítva mennyivel kevesebbet kellett fizetnünk a gázért. Aztán jött 2022, az oroszok elzárták az EU-ba menő gázexportjuk jelentős részét, a kereskedők hiánytól tartottak, a spekulánsok erre rájátszottak, és augusztus végére olyan drága lett a gáz Európában, amit elképzelni sem mert senki korábban. A magyar költségvetés ebbe belerokkant, és fel kellett adni a rezsicsökkentés addigi politikáját, így bevezették az átlagfogyasztás felett vételezők esetében az úgynevezett „lakossági piaci árat”. Amely még a nevében is hazudik, hiszen nem piaci, mert a tarifa 2022 nyara óta változatlan, pedig azóta tizedére esett a gáz európai ára.

Mindenesetre 2022 augusztusától új kormányrendelet van érvényben a rezsibox tekintetében: azóta a 2013 óta megspórolt összeget már nem kell feltüntetni, hanem csak azt, hogy az adott hónapban mennyit spórolt a fogyasztó. Azaz mennyivel olcsóbb volt a lakossági gáz a piaci árhoz képest.

Az átverés


A probléma ezzel az, hogy a világtörténelem legdrágább gázárához, a 2022 második felében érvényes árhoz képest mutatja a spórolás mértékét a rezsibox.

Úgy számolnak, mintha 500 forint lenne a gáz köbméterének ára az európai piacon, miközben az idén nem nagyon ment 120 forint fölé, sőt inkább alatta volt.

A rezsibox tehát úgy számol, mintha adókkal és egyéb díjakkal együtt 1020 forint lenne a gáz köbméterének piaci ára, és ugye ennél még a 747 forintos, átlagfogyasztás felett fizetendő „lakossági piaci” ár is alacsonyabb.

Ahhoz, hogy az 1020 forint kijöjjön, ÁFA nélkül 803 forintos lakossági gázár kellene: ez áll magának a gáznak az árából, és erre rájönnek az úgynevezett rendszerhasználati díjak, amelyek némileg mindig magasabbak, mint a gázmolekulák ára. Így jön ki az előző bekezdésben írt nagyjából 500 forintos gázár, amivel a rezsiboxban számolnak.

Pontosan ezt a lehetőséget használja ki egyébként az Európai Bizottság is, amikor olyan magyar törvényekbe igyekszik belekötni, amelyek alapvetően a propaganda céljait szolgálják, de az ízléstelen kampányokkal szemben nincs joga a brüsszeli intézménynek fellépnie. Ezért a CEU-t kiebrudaló törvényt és a gyermekvédelminek nevezett, a homoszexualitás ábrázolását korlátozó törvényt is versenyjogi alapon támadták meg, és elsősorban így tudták levezetni belőlük az európai jog megsértését az EU bírósága előtt. Nem azokra a lényegi szándékokra hivatkoztak, amelyek miatt ezeket a törvényeket valójában elfogadták Magyarországon.

Tóth Bertalan tavaly nyár végén kezdte számonkérni az energetikai és az igazságügyi minisztereken, hogy miért terjeszthet az állami szolgáltató hazugságokat hónapról hónapra több millió számlán. „Mi alapján számolja a »rezsiboxban« feltüntetett, »rezsicsökkentés« nélküli számlaösszeget 1026 forintos köbméterenkénti áron az állami földgáz egyetemes szolgáltató?” – kérdezte Lantos Csabát tavaly augusztusban,

amire Koncz Zsófia államtitkár azt válaszolta, hogy a kormány megvédi a családokat, és ezt a magyar emberek pontosan tudják,

továbbá emlékeztetett, hogy a baloldali kormányzás nyolc éve alatt tizenötször emelkedtek a rezsiárak. Ezután Tóth az igazságügyi minisztert kérdezte, hogy mikor lép fel a fogyasztók megtévesztésével szemben. A kérdést Tuzson Bence továbbküldte Lantos Csabának, akinek a nevében Koncz írt vissza megint, mindössze annyit, hogy az előző válasza az irányadó. Ez így ment különböző módokon megfogalmazott, és szinte szó szerint megegyező válaszokkal Tóth és a minisztériumok között egész tavaly ősszel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.